Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Kulturskolan erbjuder verksamhet i bostadsområden

Teater i Prästgårdsliden eller fiol i Trojenborg? Med hjälp av statliga bidrag har Kulturskolan flyttat ut verksamhet till olika bostadsområden.

Den utlokaliserade verksamheten startade först i Östra Lundby och Prästgårdsliden. Nästa steg är Trojenborgsområdet i Skänninge eller Högliden i centrala Mjölby.

– Vi vill fortsätta satsningen med att nå ut bredare. I de områden vi hittills varit, har vi sett ett stort sug efter aktiviteter efter skoltid, säger Tina Herrgårdh, kulturskolechef.

Barn deltar gratis i verksamheten. I Prästgårdsliden startades grupper för teater, bild och form och klarinett. I Trojenborg har verksamheten smugit i gång med fiol och klarinett.

Lektionerna sker i lokaler som tillhandahålls av Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen. I Trojenborg används Skänninge fritidsgård.

Bidrag från kulturrådet

Att förlägga undervisning till bostadsområden är ett sätt att nå familjer som inte aktivt uppsöker kulturskolan.

– Modellen är att vara där barnen är, nära deras hemmiljö. Kulturskolan är till för alla, men alla vet inte att de får vara med, berättar Tina Herrgårdh.

Kulturskolan har sökt pengar från Statens kulturråd sedan 2015. För verksamhetsåret 2022/23 har de fått 541 000 kronor i bidrag från kulturrådet. Förutom verksamhet i bostadsområden används pengarna till andra utvecklingsprojekt, till exempel videolektioner.

Genom att satsa på nya kulturformer och nya pedagogiska former, hoppas kulturskolan på sikt kunna locka nya målgrupper.

Relaterad information

Tidigare nyhet: Kulturskolan inför dans och digital produktion

Kontakt

Kulturskolan
Besöksadress
Lagmansgatan 34, 595 52 Mjölby
Telefon enhetschef:
En vuxen och ett barn spelar klarinett, en vuxen håller i en teatermask och en vuxen håller målarpenslar. De står utomhus i ett bostadsområde.

Nada Tendzeric, Torbjörn Nilsson och Albin Johansson trivs med att undervisa i barnens hemmiljö. Här i Prästgårdsliden tillsammans med Molly, som spelar klarinett.

Uppdaterad: