Publicerad:
De fick pris för bästa äldremat
På Bokens vårdboende är måltiderna dagens höjdpunkter. Vårdboendet har fått Hagdahlsakademiens pris för bästa äldremat 2023.
Måltidsservice och avdelningarna på Bokens vårdboende anordnar gemensamma aktiviteter för de boende. De har bland annat haft Nobelmiddag, hotellfrukost, kräftskiva och grillfest.
– Vi samverkar med att hitta på evenemang till äldre. Vi har haft temaveckor och önskeveckor där de äldre får ha önskemål om mat. Vi har också haft landskapsvecka där man inspireras av Sveriges olika landskap, säger Ann-Margreth Linden, kock på Bokens vårdboende.

Ann-Margreth Linden, kock på Bokens kök och Helén Borger, driftchef på måltidsservice.
Det har alltid funnits ett samarbete mellan måltidsservice och avdelningarna, men det tog mer fart under pandemin.
– Då blev det extra viktigt att göra något roligt för de äldre, säger Helén Borger, driftchef måltidsservice.
Tillfälle för social samvaro
De gemensamma aktiviteterna är ett uppskattat initiativ.
– Måltiderna är en stor del av allas liv, framförallt för våra boende. Det är ett tillfälle för social samvaro. Tillställningarna blir något extra för de boende i vardagen och de ser fram emot det, säger Fredrik Eddeborn, enhetschef på Bokens vårdboende.
Den 6 februari är det prisutdelning. Det är första gången Bokens vårdboende tar emot ett sådant pris.
– Vi är stolta över att ha Bokens kök hos oss. Vi vet att våra boende får bra och god mat varje dag, säger Fredrik.
Önskemål från boende
Bokens kök lagar mat till flertalet av kommunens vårdboenden. Maten skickas till 18 avdelningar och den totala mängden portioner är 180 måltider, där lunch och middag ingår.
Två gånger om året åker måltidsservice ut till alla vårdboenden.
– Vi lyssnar av och träffar boende så att de får framföra sina åsikter och önskemål. Det är jätteviktigt att de ska känna sig delaktiga, säger Helén.

Måltidsservice och avdelningarna på Bokens vårdboende anordnar gemensamma aktiviteter för de boende.
Planeringen för vårens måltider är i full gång. Bokens vårdboende planerar att ha hotellfrukost, men också önskeveckor från de äldre. Det blir också en temavecka där man ska servera maträtter från olika världsdelar.
– Vi brinner för att laga god och hemlagad mat för de boende, och lägger ner mycket tid på att få till bra menyer som passar alla, säger Ann-Margreth.

Fredrik Eddeborn, enhetschef på Bokens vårdboende, Helén Borger, driftchef och Ann-Margreth Linden, kock på Bokens vårdboende, berättar att de gemensamma aktiviteterna är uppskattade bland boende och medarbetare.

I Bokens kök arbetar 13 personer. De lagar mat till flertalet av kommunens vårdboenden.
Uppdaterad: