Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Kulturskolan inför dans och digital produktion

Dans, digital musikproduktion och digital filmproduktion är nyheter i Kulturskolans utbud nästa läsår.

Kurserna går att söka när ansökan till Kulturskolan öppnar inför höstterminen 2023.

– Det är ett försök att bredda verksamheten och erbjuda fler kulturformer för kommunens ungdomar, berättar Tina Herrgårdh, enhetschef vid Kulturskolan.

Digital musik- och filmproduktion kommer att rikta sig till ungdomar från yngre tonåren och uppåt. Samma sak gäller för dans, med en öppning för att det senare kan bildas dansgrupper även för yngre barn.

Två projektanställda lärare ska rekryteras: en danspedagog samt en pedagog för delad tjänst i digital musik och film.

Vill ha fler killar

De nya kulturformerna är ett sätt för Kulturskolan att bli attraktiv för ungdomar i olika åldersgrupper eller med olika intressen. Andra möjligheter är till exempel helg- eller kortkurser, som komplement till den traditionella lektionsverksamheten.

De flesta av landets kulturskolor erbjuder dans. Undersökningar visar också att digital produktion är ett sätt att knyta till sig lite äldre grabbar. Idag är 38 procent av eleverna i Mjölby killar. Ambitionen är att de ska bli fler.

– Kulturskolan fyller en viktig funktion i samhället. Vi ger barn och unga möjlighet att utveckla sina talanger och att hitta egna uttryckssätt, utan krav på prestation, säger Tina Herrgårdh.

Kvinna med glasögon och långt, lockigt hår framför en digital skärm med streck som liknar ljudspår i olika färger.

Tina Herrgårdh, kulturskolechef, ser fram emot att erbjuda nya kulturformer för ungdomar i Mjölby kommun

Stor förändring

Det förändrade kursutbudet innebär en stor omställning för Kulturskolan, som fyller 50 år. Dans blir en helt ny undervisningsform, och kurserna inom digital produktion kommer att förnya musikundervisningen.

Kulturskolan, som skolat många duktiga musiker genom åren, har fått mer pengar av kommunen för sin verksamhet.

– Det finns en politisk vilja att satsa på Kulturskolan och lyfta verksamheten ytterligare, säger Ulf Johansson, kultur- och fritidschef.

Kulturskolan lyfts fram i kommunens vision 2045. Under rubriken Livsvillkor står det: Kulturskolan erbjuder utbildningar med både bredd och spets och är en av de bästa i landet.

Uppdaterad: