Mjölby kommun, länk till startsidan

Ska jag välja som mina kompisar när jag gör mitt gymnasieval?

För Elias som kom från ett stort kompisgäng som hängt med sedan förskolan var valet inte lätt. Självklart ville han fortsätta hänga med sina vänner. Men var det verkligen värt att offra sig själv?

Elias står vid en maskin.

Elias är en snäll och omtyckt elev på Dackeskolan. Han tycker om att lära sig nya saker och lyssnar gärna på andra. Skolan har alltid varit okej. Och kompisarna som han har hängt med har han starka band till. De har ju gått i skola tillsammans över 10 år.

Kompisars påverkan

Elias beskriver sina kompisrelationer som goda och långvariga. Och självklart diskuterades gymnasievalet flitigt bland hans vänner. Elias närmsta vänner skulle båda två gå estet. Något som han förstås tänkte väldigt mycket på. Hur skulle han göra? Han var ju inte estet alls. Samtidigt så förklarar han hur viktig roll kompisarna i skolan har.
”Kompisarna gör skolan roligare. Man ser ju fram emot att få gå till skolan och träffa sina vänner”, säger Elias.

Mitt val gjorde mig till en gladare person och nu kommer jag att få jobba med det jag mår bra av och det jag är bra på i framtiden.

Ska man välja som sina kompisar?

Elias brottades verkligen med tankar om vad som var viktigast för honom. Desto närmare gymnasievalet kom så landade han ändå i att, hur viktiga kompisarna än var för honom, så kunde han inte basera sitt val på dem. Han var tvungen att välja själv. När Elias väl tagit sitt beslut blev han väldigt nervös för insikten att stå på sina egna ben och gå sin egen väg. Och frågeställningarna var många. Kommer jag att passa in? Kommer de andra redan att känna varandra?

Vinst med att lyssna till sig själv

Elias erkänner att han tvekade många gånger för sitt val men landade till slut att tro på sig själv och även om det innebar en risk så var han värd att ta den. För att ge sig själv och sin egen framtid en chans. Han beskriver att när han väl tagit steget och fick sin plats så kände han en otrolig lättnad. Och idag två år senare har han aldrig ångrat sitt val. I sin nya klass har han 12 likasinnade personer med ett gemensamt intresse och likartade framtidsdrömmar. Han är säker på att han fått nya vänner för livet. Men framför allt att han gett sig själv chansen att må bra genom att lyssna till sig själv.

”Mitt val gjorde mig till en gladare person och nu kommer jag att få jobba med det jag mår bra av och det jag är bra på i framtiden”.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?