Mjölby kommun, länk till startsidan

Ska jag lyssna på mina föräldrar eller inte när jag gör mitt gymnasieval? 

För Albin 17 år på Dackeskolan var gymnasievalet inte enkelt. Men att välja sig själv var hela tiden solklart.

Albin med keps står vid tegelvägg.

Albin är en glad kille som går sitt andra år på Elprogrammet och som bryr sig mycket om sin omgivning. Som ung hade Albin en bra skolgång. Det var roligt i skolan och han hade många vänner. Och trots en dipp i högstadiet så lyckades han jobba upp betygen för kunna söka in på ett vettigt program, som han uttrycker det själv.

Föräldrarnas påverkan

Albin beskriver sin uppväxt som väldigt trygg och att han har mycket god relation till sina föräldrar. När det blev dags för gymnasieval så visste Albin relativt snabbt vilken väg han ville gå. El och energi på Dackeskolan. Föräldrarna hade dock helt andra idéer om vilket program Albin skulle välja. En utbildning i automation, tyckte Albins pappa i all välmening, skulle ge Albin en bra utbildning med hög lön och goda framtidsmöjligheter. Och även om intentionen var god så ifrågasatte Albin givetvis sitt val.

Ska man lyssna till sina föräldrar?

Albin lyssnade till sina föräldrars råd men Albin ville något annat. Och när det slutligen blev dags för val valde han att lyssna till sig själv. Han valde ett program som han kände att han skulle trivas med både under utbildningstiden och i framtiden.
”Man vet bäst hur man känner själv”, säger Albin. Han uttrycker fortsättningsvis om hur han vägt för- och nackdelarna men landat i att han faktiskt vill ha kul när han går till jobbet i framtiden.

Risk för psykisk ohälsa

Albin har, precis som många andra, funderat om han valt rätt ibland men alltid landat i att beslutet varit bäst för honom. Han uttrycker vinsten av att må bra och att det alltid kommer först för honom. Albin understryker även risken med att inte lyssna till sig själv. Att det skulle kunna leda till att man börjar må dåligt och att det till och med skulle kunna leda till depression. Med det perspektivet så blev valet att välja sig själv solklart.

Och föräldrarna. Ja, det har faktiskt tyckt att han gjorde rätt till slut i alla fall.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?