Mjölby kommun, länk till startsidan

Ska jag gå en teoretisk utbildning bara för att jag har bra betyg?

Hampus som är en tävlingsmänniska och presterar i allt han tar för sig valde att inte välja ett teoretiskt program. När han upptäckte att den genuina motivationen gjorde att han både mådde och presterade bättre så föll valet på ett yrkesprogram istället. Win – win!

Hampus skruvar i ett elskåp.

Hampus är en riktig vinnarskalle. Trots att han bara är 17 år har han lyckats med en rad bedrifter. I grundskolan var han vetgirig och hade lätt för sig. Det har alltid gått snabbt. Han har sitt eget företag. Och han tävlar dessutom framgångsrikt i drifting på fritiden. Att vara bäst och ta ansvar är två ledord som han upprepar flera gånger. Och då frågar sig många: Du som är så driven och kan bli vad du vill. Varför går du inte det svåraste programmet? Varför i hela friden valde du el och energiprogrammet?

Ska man välja ett speciellt program beroende på vilka betyg man har?

För Hampus har det alltid varit viktigt att finna mening i det han gör. Visst var han bäst i klassen och han hade höga meritpoäng. Men att bara ha höga betyg räckte inte för att han skulle känna sig motiverad i skolan när stimulansen uteblev. Därför blev möjligheten att göra något han brinner för en morot istället. Man kan tro att statusen i höga betyg ligger i resultatet. Men Hampus förklarar istället att de går hand i hand. Därför var det naturligt för honom att välja program med hjärtat istället för hjärnan och att det skulle bli just el var naturligt.

”El är framtiden, tänk bara på elbilar och så”, förklarar Hampus. ”Och genom att göra det jag brinner för så skapar jag motivation som gör att jag kan bli bäst på det jag gör. Det kommer ge mig många möjligheter när jag ska söka jobb senare.”

Genom att göra det jag brinner för så skapar jag motivation som gör att jag kan bli bäst på det jag gör.

Vinsten med att göra det man brinner för

Hampus som har många projekt på gång berättar att han oftast älskar sitt program. Genom att lyssna till sig själv får han nu göra det han brinner för. Och här får han äntligen utvecklas i sin egen, snabba, takt. Han berättar stolt att han valt sin egen väg i livet och att han är övertygad om att detta kommer att göra honom desto mer motiverad. Att få de resultat som han önskar och nå sina drömmar. För drömmarna är stora för Hampus. Och frågan är inte om han ska ta sig dit. Utan när.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?