Examen och behörighet för högre studier
När du har avslutat ett gymnasieprogram kan du få en gymnasieexamen, antingen en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen. En elev som inte uppnått kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis. Med studiebevis är du inte behörig till eftergymnasiala studier.
Grundläggande behörighet
För att få grundläggande behörighet måste du ha:
- examen från ett högskoleförberedande program, eller
- yrkesexamen med godkänt betyg (lägst E) i svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6. Du kan komplettera med svenska och engelska i efterhand.
Yrkesexamen
För en yrkesexamen ska du ha läst 2500 poäng varav 2250 ska vara godkända. Du ska ha godkänt i svenska 1, eller svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1. Ett krav är också att du har godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena och ett godkänt gymnasiearbete.
En yrkesexamen ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskola.
För grundläggande behörighet till högskola eller universitet måste du också läsa svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3, samt engelska 6. De här kurserna kan du exempelvis välja till inom ditt individuella val.
Högskoleförberedande examen
En högskoleförberedande examen ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskola, högskola eller universitet.
För en högskoleförberedande examen ska du ha läst 2500 poäng varav 2250 ska vara godkända. Du ska ha godkänt i svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 samt matematik 1. Dessutom ska du ha ett godkänt gymnasiearbete.
Skaffa grundläggande och särskild behörighet efter gymnasiet
För att skaffa grundläggande behörighet behöver du komplettera din gymnasieutbildning genom att studera på Komvux eller folkhögskola.
Kommunal vuxenutbildning (Komvux) Länk till annan webbplats.
Folkhögskola Länk till annan webbplats.
För att skaffa särskild behörighet kan du läsa på Komvux eller gå ett basår på Högskolan.
Basår på antagning.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Särskild behörighet
Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier, har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll. För varje utbildningsområde – juridik, arkitektur, vård och så vidare – finns vissa bestämda krav kopplade.
Ska du till exempel läsa en ingenjörsutbildning behöver du djupa kunskaper i naturvetenskapliga ämnen, medan en blivande språkkonsult behöver goda kunskaper i bland annat engelska. På en av länkarna nedan kan du läsa mer om särskild behörighet för olika högskoleutbildningar.
Om behörighetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Här kan du se vilka högskoleutbildningar du kan bli behörig till efter de olika högskoleförberedande programmen och deras inriktningar:
SkolverketLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.