Mjölby kommun, länk till startsidan

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering. Du får kunskaper inom matlagning för alla typer av restaurangverksamhet, som servering och bararbete.

För dig som är intresserad av att tävla inom kök, servering eller barteknik finns goda möjligheter hos oss. Våra elever har vunnit många priser genom åren.

Inriktningen kan till exempel leda till arbete som kock, kallskänka, barista, servitris eller servitör. Vår utbildning har två yrkesutgångar; kök och servering.

Inom kök utbildas du i matlagning i restaurang och inom servering får du breda kunskaper om service, matsalsarbete och drycker.

På välkända Restaurang Nils Dacke får du laga mat och servera gäster redan från årskurs ett. Du får lära dig att arbeta i ett högt tempo samtidigt som du ger gästerna en helhetsupplevelse.

Teori varvas med praktiskt arbete under utbildningen och förutom gymnasiegemensamma ämnen kommer du att läsa ämnen som hygien, service och bemötande samt branschkunskap.

Hos oss får du 15 veckors APL (praktik) på företag i regionen.

Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering.

För att vara behörig till Restaurang- och livsmedelsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen, 600-900 poäng

Engelska 5
Engelska 6 (valfri)

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)

 

Program­gemensamma ämnen, 400 poäng

Hygien

Livsmedels- och näringskunskap

Branschkunskap inom resturang och livsmedel

Service och bemötande

 

Inriktnings­gemensamma ämnen, 300 poäng

Matlagning 1

Mat och dryck i kombination

Servering 1

 

Programför­djupning Servering,­­­ 900 poäng

Barteknik

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

Drycker

Matlagning 2

Matsalshantverk

Servering - specialisering

Servering 2

 

Programfördjupning Kök, 900 poäng

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

Matlagning - specialisering (cermoniell)

Matlagning 2

Matlagning 3

Servering 2

Matlagning - specialisering

 

Individuellt val, 200 p

Välj mellan kurser som ger yrkesfördjupning, grundläggande högskolebehörighet, idrottskurser, estetiska kurser.

 

Gymnasiearbete, 100 p

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram vilket betyder att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Från och med hösten 2023 ger programmet även högskoleberörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet.

 

Efter gymnasiet kan du arbeta som kock, kallskänka eller servitör. Många jobb finns inom hotell- och restaurangnäringen, till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

 

Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering.

 

Det finns goda jobbutsikter för kockar och servitörer inom de närmaste fem åren.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare
Natalya Demenyuk
Telefon: 010-234 53 28
natalya.demenyuk@mjolby.se

Rektor restaurang- och livsmedelsprogrammet
Malin Limber
Telefon: 010-234 53 48
malin.limber@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?