Detaljplan för Hulje västra i Mjölby
Byggnadskontoret arbetar just nu med att ta fram en ny detaljplan för verksamheter och industri i Mjölby. Planområdet ligger i Huljeområdet och avgränsas av E4:an, riksväg 50 och Kungsvägen.
Karta över planområdet.
Kort om detaljplanen
Det är stor efterfrågan på tomter för att etablera verksamheter och industrier i Mjölby. Byggnadskontoret har därför fått i uppdrag att planera för ett nytt verksamhetsområde i västra Hulje. Området är cirka 30 hektar stort och har varit utpekat i kommunens översiktsplan sedan länge. Området ligger i direkt anslutning till trafikplats Hulje och omges av E4 och riksväg 50 vilket ger det ett mycket bra läge för exempelvis logistik och tillverkning.
Detaljplanens syfte är att möjliggöra storskaliga industri- och logistikverksamheter utmed riksvägarna och blandade, mindre verksamheter inklusive komplement som restaurang och kontor intill äldre gård. Bebyggelsen ska ta hänsyn till läget vid en av Mjölbys entréer och synligheten från de stora vägarna runt omkring. Här avsätts också en tomt för att möjliggöra en framtida räddningsstation med närhet till de större vägarna och centralortens huvudleder.
Väg 942 blir områdets genomfartsväg och kompletteras med två mindre lokalgator. Dessutom planeras en stor grönyta som tar hand om det dagvatten som kommer att alstras när mark hårgörs. Dagvattenytan anpassas till de ökade regnmängder som klimatförändringarna ger upphov till.
Området består idag av åkermark samt en äldre gård med tillhörande trädgård. Vissa naturvärden finns. De är främst kopplade till en lönnallé och stora uppväxta almar i anslutning till gården samt en åkerholme i områdets västra del. Planen syftar till att bevara dessa.
På åkerholmen, som finns i områdets västra del, har man gjort ett större fynd av fornlämningar. Dessa ska bevaras och bli mer tillgängliga för allmänheten.
Vad händer just nu?
Planförslaget var ute på granskning den 22a april till den 29e maj 2023. Planen förbereds nu för antagande. Beslut om antagande väntas kunna fattas i höst.
Detaljplaneprocessen
En detaljplan tas fram enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen och går igenom ett antal skeden innan den kan antas och få laga kraft. Just nu befinner sig planen i granskningsskedet. Nedan kan du läsa om vad som har hänt tidigare i planprocessen och läsa de utredningar som tagits fram under arbetets gång.
Detaljplaneprocessen med aktuellt skede markerat i gult.
Granskning
Planförslaget var ute på granskning den 22a april till den 29e maj 2023.
Planhandlingar:
Samråd
Samråd om planförslaget pågick 6 april-18 maj 2020.
Planhandlingar:
Startbeslut
Byggnads- och räddningsnämnden beslutade den 22 oktober 2019 att detaljplanearbete ska påbörjas.
Protokollsutdrag
Utredningar
Arkeologisk förundersökning, västra delen Pdf, 1.5 MB.
Arkeologisk förundersökning, östra delen Pdf, 950.2 kB.
Arkeologisk utredning etapp 2, västra delen Pdf, 4.1 MB.
Arkeologisk utredning etapp 2, östra delen Pdf, 44.9 MB.
Miljöteknisk markundersökning Pdf, 4.1 MB.
Geoteknisk utredning Pdf, 312.3 kB.
Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Pdf, 1.4 MB.
VA- och dagvattenutredning Pdf, 2.6 MB.
Modellering av dagvatten och skyfall Pdf, 1.9 MB.
Utredning av dagvattenföroreningar Pdf, 316.7 kB.
Naturvärdesinventering Pdf, 4.4 MB.
Trafiksimulering, justerad Pdf, 1.6 MB.
Utredning av trafikalstring Pdf, 81.5 kB.