Mjölby kommun

Promenera i Mjölby

Gästisparken, Smedholmen och Stadsparken
- Välkommen till Mjölbys centrala parkoas!

Stadsparken - parken med lite av allt

Rhododendron, ett antal hundra perenner, lekplats, japanska körsbärsträd, bänkar och brygga - det är delar av Stadsparken det.

På parkens östra sidan, i planteringarna i slänten, finns den japanska malörten - böj dig ner och känn hur mjuk och len den är. Ta en paus vid kattskulturerna, med utsikt över parken och med fjärilar som sällskap. Fjärilarna dras hit på grund av buddlejan eller fjärilsbusken som den också kallas. Här växer också stenkyndel, alpernas drottning och lavendel.

Gå vidare och få en doft av konvalj från buskarna och träden i magnoliapartiet uppe vid Kyrkogatan. Här finns också ormhasseln med dess säregna skrumpna blad och den gamla medicinalväxten häxal. På våren blommar här också blå vitsippa och nunneört. Till sist, passera tempelträdet snett ovanför lekplatsen. Trädet är känd som den felande länken mellan barr- och lövträd, löven ser ut som löv men fungerar som barr.

Smedholmen - oasen som är lätt att nå

Kommer du från Gästisparken välkomnas du av rassel från japanskt elefantgräs och får känslan av att vara i en exotisk miljö. I stenpartiet längs med holmen samsas prärielök (smakar som en blandning mellan gräs- och vitlök) och edelweiss. Sitter du ner på bänkarna närmast Kungsvägen blir du näst intill omsluten av alpklematis. I planteringen bakom finns en ovanligt stor mängd dagliljor (fått sitt namn av att blomman står en dag i taget), kattmynta och silverpäron, också kallat nordens olivträd. Från Kungsvägen kan alkemistrosen ses, namnet beror på att blommar ändrar färg, från persikorosa till guld, under tiden den går från knopp till utslagen blomma.

Gästisparken - mer än musik och glass

Sitt en stund längs på en bänk med vattnet eller botanisera i "woodlandet". Platsen nedanför stadshuset har nytt utseende, nu med gröna perenner i asiatiskt stil. Att det är asiatiskt beror på det japanska trädet Katsura i sittplatsens södra hörn. Katsura går också under namnet kakträd, detta då man kan ana en doft av pepparkaka när löven faller. Apropå smeknamn finns här också den ledsna granen eller hängcypressen om man så vill. Värt att notera är också skulpturen Tvåsamheten.

Har du en stund över ska du ta vägen genom woodlandet, platsen för växter som gillar skugga och sur mark. Bland alla gröna växter kan du hitta riktigt spännande grejer, kanske den nakna jungfrun som är en variant av krokus, de lite otäcka ormskinsslönnarna eller varför inte fotblad. Lyfter du på dess blad hittar du stora röda frukter, ätbara enligt indianerna i Nordamerika där den har sitt ursprung. En sak att grunna på är symmetrin hos planteringarna - går det att ana ett kvarnhjul?

Stationsplan

Är du någon gång på resande fot eller har ärende förbi stationshuset. Ta då en kik i planteringen framför stationshuset där en spännande och fascinerande blandning av växter är planterade. Där ryms fikonkaktusar från Nordamerika, junkerlilja från Sydeuropa, bergeternell från Kinas bergstrakter, höstlilja från Sydafrika och även den svenska sandliljan och en variant av rölleka. Alla är färgstarka och häftiga blommor för att de ska synas mot den annars ganska grå omgivningen. Planteringen är en så kallad grusbädd, jord i botten men därpå 30-50 centimeter naturgrus. Grusbädden har många fördelar, det är väldränerat, håller värmen bra och kräver dessutom lite underhåll.

 

Kontakt

Samhällsbyggnadsförvaltningen
Telefon medborgarservice: