Skräpplockardagarna

Barn som plockar skräp och skräpplockardagarnas logotyp till vänster.

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog över 600 000 barn och unga runtom i hela landet och hela 220 kommuner hjälpte till genom att sprida ordet, hämta upp skräpet och mycket mer.

Nu har anmälan öppnat!

Alla är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna. Förskolor, skolor och barn- eller ungdomsföreningar kan också beställa våra kostnadsfria skräpplockarpåsar i samband med anmälan. Prata ihop er i verksamheten om vem som ska anmäla er, så ni inte dubbelanmäler er.

Sista dag att anmäla sig är 31 maj 2021. Det går såklart bra att plocka skräp senare än det också, bara man har anmält sig och beställt påsar senast 31 maj.

Vad gör vi av skräpet som vi plockar?

Skolorna som deltar kan sortera och återvinna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna på närmaste återvinningsstation. Det går också att samla sitt skräp i sopsäckar (med maxstorlek 125 l/påse) och ställa dessa väl förslutna vid sina sopkärl vid ordinarie sophämtning.

Föreningarna som deltar kan precis som skolorna sortera och återvinna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna på närmaste återvinningsstation. Det går också att samla sitt skräp i sopsäckar och lämna på återvinningscentralen på Hulje där det exempelvis kan sorteras som ”Energiåtervinning”.

Säker skräpplockning under pandemin

Skräpplockardagarna sker utomhus och kan genomföras i mindre grupper med gott avstånd. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och meddelar er om det skulle bli några förändringar.