Matförgiftning

Matförgiftning är en samlingsbeteckning på sjukdomar eller besvär som beror på att man ätit livsmedel som är dåliga eller olämpliga att äta. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Förenklat finns det tre typer av matförgiftningar. Vanligast är de som orsakas av mikroorganismer, annan orsak är att mikroorganismerna bildat gift samt att det av någon anledning förkommer giftiga kemiska ämnen i livsmedlet.
 
De flesta matförgiftningar beror på att livsmedel har hanterats felaktigt på grund av bristande kunskaper. För att undvika risken att bli matförgiftad finns nedan enkla tips på förebyggande åtgärder när livsmedel hanteras.

 • Varm mat ska hållas varm (min +60º C) och kall mat ska förvaras kallt (max +8º C).

 • Använd kylväska eller kylklampar till mat om du har lång väg till affären eller om du ska äta maten ute i naturen.

 • Se till att fågel, fläskkött och köttfärs alltid är genomstekt eller grillat.

 • Lägg aldrig tillagad mat på samma skärbräda eller tallrik som rått kött legat. Använd olika redskap till tillagad mat respektive rått kött.

 • Hetta upp mat ordentligt, helst till koktemperatur, men lägst till +70º C både när du lagar mat och värmer rester.

 • Kyl snabbt ner tillagad mat som ska sparas. Sätt till exempel kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter avsvalning, ställ genast i kyl eller frys.

 • Råvaror och färdiglagad mat bör förvaras i kylskåpet. En bra temperatur i kylskåpet är +4º C.

 • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan varje moment. Har du till exempel skurit rått kött bör du tvätta händerna i tvål och vatten innan du fortsätter med salladen.

 • Använd olika skärbrädor för kött, kyckling, grönsaker med mera. Rengör dem ordentligt.

 • Skölj alltid frukt och grönsaker noga eftersom jord som fastnat kan innehålla bakterier.

 • Disktrasor och diskborstar bör bytas ofta för att undvika dålig lukt och bakterietillväxt. Det går bra att tvätta disktrasor i tvättmaskinen eller att koka dem. Även diskborsten kan kokas eller tvättas i diskmaskinen.

Anmäl alltid matförgiftningar

Uppskattningsvis drabbas varje år 500 000 personer av matförgiftningar efter att ha ätit mat hemma eller på restaurang i Sverige, och ytterligare 250 000 efter utlandsvistelser.

Livsmedelsverket om matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

E-tjänst för anmälan om matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakt

Miljökontoret

Telefon: 010-234 50 00

miljo@mjolby.se

 

Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner samverkar i en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor. Miljökontoret är placerat i Mjölby och där hanteras alla frågor inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

Senast publicerad