Mjölby kommun

Kungshögaskolan - från invigning 1972 till jubileum 2022

Året var 1972. Byxorna var fortfarande utsvängda. På radion spelades musik från medlemmarna i ABBA. Och på Gymnasievägen 1 i Mjölby påbörjades Kungshögaskolans numera 50-åriga resa – från hemkär till världsvan.

1972 var ett visionärt år för Mjölby. Tillsammans med etableringen av Kulturskolan och invigningen av gallerian satte Kungshögaskolan framtidsandan för kommunen. Det första spadtaget var redan planerat att bli en lyckoträff så när skolan byggdes hade man i åtanke att kunna bygga ut till det dubbla. Framtidsandan var densamma som idag. Det här skulle bli bra.

Här startade Kungshögaskolans 50-åriga resa

Kungshögaskolan var den första egna kommunala gymnasieskolan i Mjölby. En skola som karaktäriserades av universitetsförberedande program. Men förutom natur, teknisk och ekonomisk linje fanns exempelvis konsumtionslinjen och hemteknisk linje som speglade hushållet. De 800 eleverna som fördelades på olika program vallfärdade till skolan på cykel. För den som bodde utanför Mjölby fanns elevhem.

Korridorerna kläddes med heltäckningsmattor och på innergårdarna samlades rökande ungdomar. I skolmatsalen serverades djupfryst mat på engångstallrikar. En detalj som faktiskt fick ungdomarna att redan på 70-talet strejka för miljöns skull. Man var även mycket stolt över den förnämliga lokal som tilldelades elevkåren med syfte att kunna ge ut en egen tidning för skolan.

Under de 50 år som passerat har mycket förstås hänt. Skollagen som är det styrdokument som idag ligger som grund för utbildning har fått stor plats i skolan. Och det som kallades för linjer på 70-talet har kommit att förändras till dagens program.

De linjer som startades upp på Kungshögaskolan har utökats och skolan har nu ett brett utbud av utbildningar att erbjuda sina elever. I takt med moderniseringen har digitaliseringen tagit stor plats även i skolbänken. Skolan har även internationaliserats och numera jobbar skolan världsvant gränsöverskridande med andra länder och utbyten av elever.

Andreas Norlén, Stina Blackstenius och andra förebilder

Kungshögaskolan har även haft många framgångsrika elever under åren. På 70-talet tog Steve Kratz sina första steg på Kungshögaskolan för att senare bli skådespelare och har figurerat ibland annat i film med Colin Nutley. På 80-talet gick Klas ”Klabbe” Ingesson på skolan som senare blev fotbollsproffs. Vi fick även en blivande arbetsmarknadsminister som elev under denna tid, Sven-Otto Littorin.

På 90-talet formades en färgstark illustratör, Bettina Johansson som illustrerar barnböcker. Syskonen Emma och Lisen Adbåge gick i samma fotspår på 00-talet och är numera skaparna till några av Sveriges mest lästa barnböcker. På 00-talet gick även Mihai Aldén på skolan som idag är en Oscarsvinnare. Så här fortsätter listan under 2000. Allas vår influenser Jocke Lundell, musikern Lisa Lystam, Arvid Pettersson på Crazy pictures och Johan Palm i Idol. Tätt följt av 10-talets Mårten Granlund, grundare till ”Under kevlaret” och Stina Blackstenius som är ytterligare ett fotbollsproffs.

Den mest kända personen som gått på Kungshögaskolan idag kanske är Andreas Norlén som är vår nuvarande talman i riksdagen. Vem som blir framtidens förebilder vet vi förstås fortfarande inte men inte helt osannolikt går redan någon av dem på Kungshögaskolan idag.

Kungshögaskolan idag

Med stolthet har Kungshögaskolan numera både kända och okända elever. Elever från alla samhällsklasser som på ett eller annat sätt, är med och bygger framtiden både i kommunen, riksdagen och i världen. Idag är heltäckningsmattorna borta sen länge. Dagliga bussturer tar elever till skolan och med tågtrafikens utveckling så behövs inte elevhemmen längre. Caféet finns fortfarande kvar men samlingsytorna är moderna och bjuder in till både ledighet, aktivitet och rekreation. Och på radion spelas Avicii.

I skolmatsalen så serveras numera Östergötlands bästa skolmat utnämnd av Hagadahlsakademin och engångstallrikarna lyser med sin frånvaro. Miljöengagerade elever är lika rätt då som nu. Och idag kan Kungshögaskolan dessutom, över allt detta, stoltsera med några av Sveriges högsta studieresultat. Men det bästa betyget av alla kanske ändå är de flertalet tidigare elever som återvänt till både Mjölby och Kungshögakolan. Cirka 40 procent av personalen idag är nämligen tidigare elever från Kungshögaskolan.

Visst vågar man påstå att Kungshögaskolan satt Mjölby på kartan? Och visst kommer väl du också och firar skolans 50-års jubileum den 22 oktober? Firandet av liten skola med storartade resultat.

Ps. Andreas Norlén kommer också.

Jubileumsfirande och öppet hus på Kungshögaskolan den 22 oktober

Datum: 22 oktober
Tid: 9-13

Du som har gått på skolan, vill börja här, har jobbat hos oss, eller du som bara tycker det är trevligt med kalas – alla är välkomna!

Andreas Norlén
Under dagen får vi besök av riksdagens talman Andreas Norlén som själv varit elev på Kungshögaskolan.

Mingelbuffé
Provsmaka Östergötlands bästa skolmat, utnämnd av Hagdahlsakademien.

Livemusik
Lokal musikunderhållning av små och stora stjärnor.

Musikloppis

Vi kommer att anordna ett musikloppis där vi säljer en del musikutrustning och instrument.

Ingen förbokning, eventet är gratis och alla är välkomna!

Exempelbild

Publicerad