Mjölby kommun

Kungshögaskolan fick besök av talmannen

När riksdagens talman Andreas Norlén besökte Mjölby förra veckan passade han på att hälsa på sin gamla gymnasieskola, Kungshögaskolan.

I år är det trettio år sedan Andreas Norlén tog studenten från samhällsprogrammet på Kungshögaskolan. Skolan är finare nu än när han gick här, tyckte talmannen efter fredagens rundvandring med elevrådets ordförande och sekreterare.

Han träffade elever i år 2 och 3. Rektor Tor Ekström inledde samlingen i aulan.

– Det är roligt att träffa gamla studenter och höra hur det går för dem, sa rektorn skämtsamt när han hälsade talmannen välkommen till sin gamla skola.

Andreas Norlén berättade om riksdagsarbetet och talmansrollen. Eleverna fick ställa frågor och talmannen berättade om sina juridikstudier, om hur arvodena bestäms i riksdagen och om varför han och statsministern har samma ersättning.

Han kommenterade också militariseringen kring Östersjön, kriget i Ukraina, hur långsamt eller snabbt man behövde kunna ta viktiga beslut och jämställdhet.

– Det är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt och ändå är det inte jämställt, sa Andreas Norlén.

Ibland kan det kännas avlägset till politiken i Stockholm, men talmannen uppmuntrade ungdomarna att ta kontakt med de politiker som företräder dem från kommun och region.

Några ungdomar från Ödeshög, där Andreas Norlén växte upp, passade på att fotografera sig med honom när besöket led mot sitt slut.

Andreas Norlén kommer att dyka upp på Kungshögaskolan igen den 22 oktober, när skolan firar sitt 50-årsjubileum.

En glad man i kostym är på väg från ett podium.

Andreas Norlén tyckte vid sitt besök att Kungshögaskolan var ännu finare nu än han gick där för 30 år sedan.

En man står vid en talarstol längst fram i en stor aula. Framför honom sitter många personer i bänkarna.

Talmannen mötte elever i årskurs 2 och 3 i aulan.

En man står vid en talarstol i en aula. I bänkarna framför honom sitter många personer. På en bildskärm syns foto av en stor byggnad och texten Sveriges riksdag och talmansuppdraget.

Publicerad