Mjölby kommun

Suicidpreventiva dagen

Lördagen den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. Under veckan uppmärksammas dagen med ett bokbord på biblioteken i Mjölby, Skänninge och Mantorp från måndag till lördag.

På bibliotekets bokbord kan du hitta faktaböcker, fiktiva berättelser och självbiografier kring psykisk hälsa och ohälsa samt suicid. Det finns böcker för unga, äldre, vänner, anhöriga och för dig som vill lära dig mer.

Internationella suicidpreventiva dagen lanserades av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Självmord är ett stort samhällsproblem och den yttersta konsekvensen av svårt lidande.

Varje år tar cirka 1500 personer sitt liv i Sverige. Riksdagen antog redan 2008 en nollvision mot suicid, det vill säga att ingen bör hamna i en så utsatt situation att självmord ses som den enda utvägen. Suicidprevention är en del i arbetet för en hållbar värld inom ramen för Agenda 2030.

Handlingsplan för suicidprevention

Tidigare i år antog Mjölby kommun en handlingsplan för suicidprevention. Handlingsplanen ska fungera som en gemensam grund för kommunens suicidpreventiva arbete.

Målen med handlingsplanen är att öka kunskapen hos kommunens medarbetare för att möta människor i risk för suicid. Men också för att underlätta och skapa förutsättningar för dig som kommuninvånare att hitta den information och kunskap som behövs för att möta människor i risk för suicid.

Här kan du få kunskap och stöd

Till kommunens Råd och stöd kan du som ungdom eller förälder vända dig för att få råd och stöd i din vardag, Råd och stöd

De erbjuder även en e-tjänst där du som ungdom snabbt kan komma i kontakt med någon på familjeteamet, Kontakt för unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mind

Mind är en ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du få kunskap i hur du kan hjälpa dig själv och stötta andra som mår dåligt. De erbjuder stödlinjer för unga, äldre, föräldrar och för dig som flytt och befinner dig i Sverige. De har en stödlinje för dig med självmordstankar eller som har närstående med sådana tankar. På deras forum kan du anonymt prata med andra om när livet känns tufft. Mind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Suicide zero

Suicide zero är en ideell förening som arbetar för att minska antalet självmord. Här kan du bland annat läsa om myter och tabun som finns kring självmord och lära dig mer om hur du kan bemöta någon som mår dåligt. Suicide Zero - för ett samhälle utan självmord Länk till annan webbplats.

Suicide zero har också tagit fram en bok med tillhörande sajt som hjälper föräldrar (framför allt med barn i åldern 9-12 år) att lära barn sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår. Något som forskning visar främjar den psykiska hälsan. Boken kan laddas ner på enkel svenska, arabiska, engelska och somaliska. Livsviktiga snack Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevnadsstöd

SPES är en rikstäckande ideell organisation för alla som har mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. SPES erbjuder stöd och hjälp till efterlevande genom bland annat kontaktpersoner, telefonjour, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper. Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177

På 1177 kan du läsa mer om vilken hjälp som finns att få om du själv eller en närstående har tankar på självmord. Självmordstankar - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ringa 112.

Händer som håller i varandra utomhus.

Publicerad