Mjölby kommun

Badvattenkvaliteten på våra strandbad

Sommaren är här och det finns få saker som går upp mot ett svalkande dopp. Kommunen tar kontinuerligt prover på de kommunala badplatserna för att säkerställa att det är bra vattenkvalitet.

Visste du att du kan se resultatet från den senaste provtagningen av badvattenkvaliteten? På webbsidan Badplatsen Länk till annan webbplats. läggs analyssvaren från kommunernas provtagning på kommunala badplatser ut kontinuerligt. Du får även information om det har förkommit eller pågår algblomning på badplatsen. Via kartan kan du även hitta nya badplatser att prova.

Vanligen tas minst tre prover på badvattnet per säsong. Proverna skickas till laboratorier där man analyserar för förekomst av tarmbakterier. Höga halter tarmbakterier kan indikera på fekal påverkan från människor och djur, så som avloppsvatten, naturgödsel eller fågelbajs. Även om de flesta tarmbakterier är harmlösa, kan höga halter även innebära ökad risk för vattenburen smitta från andra bakterier, parasiter eller virus. Om du skulle få i dig vatten med höga halter kan du få symtom så som magont och diarré. Det är därför viktigt att ha koll på vattenkvaliteten där man badar.

Vid höga halter av tarmbakterier eller förekomst av algblomning sker en avrådan från att använda badplatsen. Om det skulle hända finns information anslaget vid badplatsen och även på kommunens hemsida.

Simma lugnt i sommar!

Kontakt

Miljökontoret

Telefon: 010-234 50 00

miljo@mjolby.se

Exempelbild

Publicerad