Mjölby kommun

Nytt samarbete möjliggör mer lokalproducerade livsmedel i måltiderna

För första gången har Motala och Mjölby kommun tillsammans genomfört tre livsmedelsupphandlingar. Det har bland annat resulterat i att lokalproducerad mjölk kommer att serveras i de offentliga måltiderna från och med 1 juni.

Mjölby och Motala kommun producerar sammanlagt 14 000 lunchportioner dagligen till förskolor, skolor och äldreboenden. De nya avtalen har ett sammanlagt inköpsvärde på cirka 70 miljoner kronor per år i fyra år.

Vi har ställt höga kvalitets- och djurskyddskrav i upphandlingarna berättar Anna-Lena Sörenson, ordförande i Tekniska nämnden i Mjölby kommun. Jag är mycket glad över att vi bland annat kommer att kunna servera lokalt producerad mjölk till våra måltider framöver.

Arla AB vann mejeriupphandlingen vilket innebär att mejeriprodukter kommer att levereras från närområdet. Det finns 14 Arla-gårdar i de båda kommunerna. Martin & Servera AB vann grossistupphandlingen och kommer att leverera bland annat torrvaror (socker, ris, pasta med mera), frysvaror och kioskvaror. Grönsakshuset AB ska leverera potatis, frukt och färska grönsaker från sin filial i Linköping. Potatis och rotfrukter kommer till stor del att vara producerade i Östergötland.

Sedan tidigare är det lokala familjeföretaget Kulls Chark AB i Norrköping leverantör av färskt kött och charkprodukter som producerats i länet.

De nya avtalen möjliggör att vi kan fortsätta arbeta mot målen som finns i respektive kommuns måltidspolicy och den regionala livsmedelsstrategin, säger Marie-Louise Nydahl, måltids- och lokalvårdschef i Mjölby kommun.

Hon berättar också att måltidscheferna i länets kommuner ska åka till Stockholm nästa vecka för att träffa de östgötska riksdagspolitikerna och diskutera förutsättningarna för de offentliga måltiderna.

Kontakt :

Anna-Lena Sörensson, ordförande i Tekniska nämnden, telefon 070-689 89 12

Marie-Louise Nydahl, måltids- och lokalvårdschef, telefon 010-234 58 77

En brun ko tittar på fotografen medan några kor står i bakgrunden och slickar på en saltsten.

Publicerad