Mjölby kommun

Östgötaveckan och offentliga måltidens dag

Mjölby kommun uppmärksammar denna vecka Östergötlands livsmedelsproducenter och de offentliga måltider som lagas varje dag i kommunen då det är offentliga måltidens dag i hela Sverige den 21 oktober.

-Vi använder mycket lokalproducerade livsmedel från Östergötland i vår matlagning och det vill vi lyfta fram under det vi kallar Östgötaveckan, berättar Anna-Lena Sörenson, ordförande i Tekniska nämnden.

- Allt kött och alla charkprodukter som vi tillagar är lokalproducerade och köps in från Kulls Chark i Norrköping, fortsätter Anna-Lena Sörenson. Vi köper östgötska grönsaker och frukt efter säsong från vår grönsaksleverantör. Den ekologiska potatisen med skal köps in från Fornåsa Lantbruk i Motala. Dessutom är all mjölk ekologisk och svensk och vi serverar bara svenska ägg och svenskt kycklingkött.

Lagar så mycket som möjligt från grunden

Varje vardag serveras cirka 5 500 luncher inom förskola, skola och vårdboende av måltidsservice i Mjölby kommun. Förutom lunch serveras också frukost, mellanmål och middagar.

- Vi har en politiskt beslutad kost- och måltidspolicy som vägleder, styr och visar ambitionsnivån inom de tre områdena näring och hälsa, måltidsmiljö samt hållbar utveckling, berättar Johan Cöster, förvaltningschef på Service och teknikförvaltningen. Vår ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden och nära gästen, därför har vi 28 tillagningskök och 3 mottagningskök runtom i kommunen. Totalt arbetar cirka 65 anställda med att tillaga och servera maten.

Kollage med en flicka som äter morötter, kor i en hage, omoget, grönt korn.

Marie-Louise Nydahl som är måltids- och lokalvårdschef berättar att tre olika menyer kommer att serveras under vecka 42. Hon ger några exempel på de rätter som kommer att serveras.

- En dag får förskolebarnen gryta på fläskkött från Blackerts gård i Skänninge och rotfrukter från Östergötland, kokt ekologisk potatis med skal från Fornåsa Lantbruk och vinbärsgelé. På vårdboendena serveras exempelvis Wallenbergare på vildsvinsfärs från Basunda gård med gräddsås, kokt potatis, lingonsylt och pressgurka. Till dessert blir det björnbärskräm. Eleverna i skolan och gymnasieskolan får en dag ugnsfärs på vildsvin från Basunda gård alternativt vegetarisk ugnsfärs som serveras med kokt ekologisk potatis med skal från Fornåsa Lantbruk, gräddsås, lingonsylt och pressgurka.

Avslutningsvis tipsar Marie-Louise Nydahl om två appar. ”Omsorgen” som visar menyerna på alla kommunens vårdboenden vecka för vecka respektive ”Skolmaten” som informerar om matsedeln på förskolorna och skolorna i kommunen.

Menyer Östgötaveckan

Förskolor

Måndag 18/10 - Östergötlands landskapsrätt
Raggmunk med stekt fläsk från Östergötland och lingonsylt

Tisdag 19/10
Mjölnarbiff på åkerböna från Östergötland serveras med potatisgratäng och picklad rödlök

Onsdag 20/10
Morots- och potatissoppa med chili och ingefära alternativt ärtsoppa med fläsk på gula ärtor från Östergötland serveras med bönsalsa och potatisfoccacia (mjukt bröd)

Torsdag 21/10 - Offentliga måltidens dag
Ugnsfärs med gräddsås serveras med kokt ekologisk potatis med skal från Fornåsa Lantbruk, lingonsylt och pressgurka

Fredag 22/10
Gryta på fläskkött från Blackerts gård i Skänninge och rotfrukter från Östergötland, kokt ekologisk potatis med skal från Fornåsa Lantbruk och vinbärsgelé

Under veckan kommer grönsaker till salladsbufféerna från Hermelins grönsaker i Skänninge. Avvikelser kan förekomma. De som har anmält specialkost får alltid det.

Grundskolor och gymnasium

Måndag 18/10 - Östergötlands landskapsrätt
Raggmunk med stekt fläsk från Östergötland alternativt bönröra och lingonsylt

Tisdag 19/10
Mjölnarbiff på åkerböna från Östergötland serveras med potatisgratäng och picklad rödlök

Onsdag 20/10
Morots- och potatissoppa med chili och ingefära alternativt ärtsoppa med fläsk på gula ärtor från Östergötland serveras med bönsalsa och potatisfoccacia (mjukt bröd)

Torsdag 21/10 - Offentliga måltidens dag
Ugnsfärs på vildsvin från Basunda gård alternativt vegetarisk ugnsfärs serveras med kokt ekologisk potatis med skal från Fornåsa Lantbruk, gräddsås, lingonsylt och pressgurka

Fredag 22/10
Gryta på fläskkött från Blackerts gård i Skänninge alternativt gryta på vegetarisk Oumph och rotfrukter från Östergötland, kokt ekologisk potatis från Fornåsa Lantbruk och vinbärsgelé

Under veckan kommer grönsaker till salladsbufféerna från Hermelins grönsaker i Skänninge. Avvikelser kan förekomma. De som anmält specialkost får alltid det.

Vårdboendena Boken, Dacke, Folkungagården, Änggården, S:ta Ingrids väg

Måndag 18/10 - Östergötlands landskapsrätt
Lunch: Raggmunk med stekt fläsk från Östergötland och lingonsylt
Dessert: Kökets blåbärskräm
Middag: Krämig tomatsoppa och smörgås

Tisdag 19/10
Lunch: Kåldolmar med gräddsås och kokt potatis, rårörda lingon
Dessert: Nyponsoppa och grädde
Middag: Östgötsk baconlåda och sallad

Onsdag 20/10
Lunch: Morots- och potatissoppa med chili och ingefära, mjukt bröd
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Middag: Stekt prinskorv från Charkman, ugnsstekt potatis och rödbetssallad

Torsdag 21/10 - Offentliga måltidens dag
Lunch: Wallenbergare på vildsvinsfärs från Basunda gård, gräddsås, kokt potatis, lingonsylt och pressgurka
Dessert: Kökets björnbärskräm
Middag: Grönsaksfrittata (ugnsomelett) och sallad

Fredag 22/10
Lunch: Gryta på fläskkött från Blackerts gård i Skänninge och rotfrukter från Östergötland, kokt potatis och vinbärsgelé
Dessert: Kökets hallonsoppa
Middag: Smörgås med gubbröra (ägg, sill)

Lördag 23/10
Lunch: Krämig fiskgratäng med senap, tomat och ost serveras med kokt potatis samt smörslungade morötter från Östergötland
Dessert: Lingonmousse
Middag: Kassler med potatisgratäng och sallad

Söndag 24/10
Lunch: Pepparrotskött med sås och kokt potatis
Dessert: Fruktsallad med grädde
Middag: Knuts frestelse (köttfärs, potatis, senap) och sallad

Under veckan kommer grönsaker till salladsbufféerna från Hermelins grönsaker i Skänninge. Avvikelser kan förekomma. De som anmält annan kost får alltid det.

En vit tallrik med spagetti och köttfärssås ovanpå en vit duk.

Publicerad