Mjölby kommun

Läsplåster - en ny personlig tjänst på biblioteken i Mjölby

Behöver du tröst, uppmuntran, underhållning eller rena fakta? Från och med den 1 oktober startar biblioteken i Mjölby tjänsten Läsplåster!

Tjänsten Läsplåster vänder sig till vuxna som i livets alla tänkbara skeenden kan behöva råd att hitta rätt i bibliotekens rika utbud. Några av våra rutinerade bibliotekarier har fortbildats i bland annat biblioterapi för att matcha människors olika behov med rätt upplevelse. Det handlar om allt från böcker i olika format till filmer och övriga bibliotekstjänster.

Tre tips med lättsam motivation utlovas, de anpassas helt till personer eller grupper som tar kontakt med Läsplåster.

Läsomplåstrare
De som använder tjänsten Läsplåster vet alltid vem i personalen som är läsomplåstrare. Detsamma gäller de spontana tips med speciella bokmärken som dyker upp ute i hyllorna på biblioteken:
Helena Bengtsson
Nils Grönlund
Kristina Johansson
Kerstin Sivebrand
Emelia Sundblad

Kontakta tjänsten Läsplåster
För att ta kontakt med tjänsten Läsplåster fyller du i ett enkelt formulär som finns på varje bibliotek, eller skickar mejl till lasplaster@mjolby.se.

Vad är biblioterapi?
Biblioterapi (biblio/poetry therapy) är ett samlingsnamn för insatser där litteratur används som utgångspunkt för att utforska tankar, känslor, minnen och framtidsdrömmar, tillsammans med andra i en grupp eller i enskilda samtal. Texter, även egenskrivna, fungerar som en katalysator för samtal i olika livssituationer.

Biblioterapi är ett verktyg inom olika professioner där arbetet anpassas efter syftet, kontexten och biblioterapiledarens utbildning och kompetens. Den terapeutiska aspekten varierar beroende på sammanhanget.

Biblioterapi kan ses som ett paraplybegrepp som möjliggör ett kreativt arbete med ord, ofta i samverkan med andra expressiva terapiformer såsom bild och skapande, dans och musik.

Biblioterapeutiska metoder används förebyggande, behandlande och rehabiliterande i alla åldrar.

För ytterligare information
Helena Bengtsson, bibliotekarie och läsomplåstrare
Telefon: 010-234 51 38
E-post: helena.bengtsson@mjolby.se
Emelia Sundblad, bibliotekarie och läsomplåstrare
Telefon: 010-234 56 64
E-post: emelia.sundblad@mjolby.se

Ett plåster med texten Läsplåster

Publicerad