Digital säkerhet

I takt med att samhället har digitaliserats mer, har det blivit extra viktigt att tänka på den digitala säkerheten. Här har vi samlat information kring hur du kan skydda dig mot exempelvis ID-kapning.

ID-kapning är ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige. Det innebär att någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord eller ditt personnummer.

På Skatteverkets webbplats kan du spärra obehöriga så att de inte kan ändra din folkbokföringsadress. För att göra detta använder du Skatteverkets e-tjänst ”spärra obehörig adressändring” och loggar in via Bank-ID.

Du kan även förhindra så att någon obehörig inte ansöker om behörigheter, exempelvis deklarationsombud. Det gör du genom att aktivera en spärr på Skatteverkets webbplats under "ombud och behörigheter".

När spärren är aktiverad godkänns bara ombudsregistreringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänst Ombud och behörigheter. Det går då inte längre att använda blankett för att ansöka om behörigheter. Istället behöver du använda din e-legitimation för att utse ett ombud.

Ett annat sätt att skydda dig mot ID-kapning är genom en digital brevlåda. Med den digitala brevlådan får du post från myndigheter digitalt istället för på papper.

Senast publicerad