Mjölby kommun

Fler ungdomar vaccinerar sig efter lyckat samarbete

Smarta, snabba och enkla lösningar kan öka vaccinationstäckningen. Mjölby kommun och Region Östergötland har samarbetat för att få fler 16-17-åringar att vaccinera sig.

När åldersgruppen 16-17-åringar erbjöds vaccin mot covid-19 var det inledningsvis ett ganska högt intresse hos ungdomarna i Mjölby kommun. Bokningstakten mattades dock av snabbt och kommunen började titta på lösningar för nå ungdomarna och höja vaccinationstäckningen.

– Det var lite svårt att få eleverna att komma, så det var ett förslag från rektorerna på gymnasieskolorna som erbjöd sig att samordna att eleverna kommer i väg. Det blev även stort ja direkt från alla lärare att kunna vaccinera sig på lektionstid, säger Maria Karlström, enhetschef på elevhälsan i Mjölby kommun.

Tillsammans med Region Östergötland hittade kommunen snabbt enkla och effektfulla grepp för att få fler i åldersgruppen att vaccinera sig.

Regionen öppnade upp specialspår på vaccinationscentralen i Galleria Kvarnen där ungdomarna under skoltid kan komma på bestämda drop-in tider. Under de aktuella tiderna finns skolsköterskor från kommunen på plats för att öka tryggheten hos gymnasieeleverna.

Effekten på satsningen har synts tydligt. Vaccinationstäckningen i åldersgruppen har ökat under de sista veckorna.

– Vi ligger på ungefär 66 procent i Mjölby. Det kan jämföras med att åldersgruppen inte nått upp till 60 procent på flera av de andra stora orterna i länet. Sifforna kan självklart vara bättre. Vi tvingar ingen, men det är viktigt att det finns enkla vägar till vaccinationen, säger Kerstin Davidsson, ansvarig för vaccinationscentralerna i Motala och Mjölby.

Ta del av nyheten i sin helhet på Region Östergötlands webbplats Länk till annan webbplats.

Två kvinnor står bredvid varandra i en lokal i en galleria, en av dem har sjuksköterskekläder.

Maria Karlström från Mjölby kommun och Kerstin Davidsson, ansvarig för vaccinationscentralerna i Motala och Mjölby, har samarbetat och fått upp vaccinationstäckningen bland 16-17-åringarna i kommunen. Foto: Marcus Nyenger

Publicerad