Släng allt i rätt påse och knyt innan du kastar

Att slänga sopor och matrester på rätt sätt, det är väl inte så svårt? Men har du koll på vilka påsar du ska använda, vad du får lägga i påsarna och hur du gör knuttestet?

Slänger du rätt?

Genom att checka av några viktiga punkter bidrar du till att vi kan göra biogas och biogödsel av dina matrester, och fjärrvärme och el av dina sopor. Att göra rätt är superlätt.

Papperspåse med ett kryss över

1. ANVÄND RÄTT PÅSAR

Lägg matavfall i gröna påsen, och allt som inte kan återvinnas på annat sätt i en avfallspåse av plast. Använd inte papperspåsar till dina sopor, de kan inte knytas och går sönder när vi tömmer soptunnan. Om du har många papperspåsar kan du återvinna dem istället.

Köp en rulle med avfallspåsar i plast, gärna återvunnen plast. De finns i de flesta matbutikerna. Du sparar flera kronor per påse jämfört med matkassarna i plast.

Soptunna med lösa sopor med ett kryss över

2. INGET FÅR LÄGGAS LÖST

Allt ska ner i rätt påse. Inget får läggas löst i soptunnan eller sopinkastet. Då kan det ramla ut och hamna i naturen när soptunnan töms. Det blir också problem i anläggningen när de gröna påsarna ska sorteras ut.

Påse med dubbelknut med en grön bock.

3. KNYT INNAN DU KASTAR

Att knyta med dubbelknut är lika viktigt på dina soppåsar som de gröna påsarna. Genom att knyta påsarna ordentligt ser du till att ingenting ramlar ut eller blåser iväg när soptunnan ska tömmas. Du hjälper då även våra chaufförer som hämtar dina sopor. Risken är annars att det stänker eller dammar från det som runnit eller ramlat ut. Du får också en fräschare soptunna och vi får mindre problem i sorteringsanläggningen.

Kasta sedan påsarna i soptunnan eller sopinkastet! Därefter är det klart! Enkelt va?
Du har just gjort en liten insats som gör stor skillnad!

Kontakt

Kundservice: 010-2345233
Telefontid vardagar: 09:30-12:00
samt 13:30-15:30
E-post: TKDebitering@mjolby.se

Felanmälan: 0142-107 07

Senast publicerad