Mjölby kommun

Vi uppmärksammar den svenska demokratins 100-årsjubileum

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Mjölby kommun uppmärksammar jubileet med olika aktiviteter. Välkommen att vara med!

Konspirationsfeber! Föreläsning med Kent Werne

20 september

Varför tror folk på konspirationsteorierna? Hur uppstår de? Vilka blir följderna? Författaren och journalisten Kent Werne föreläser utifrån sin bok Konspirationsfeber.

Tid och plats: Måndag den 20 september klockan 18.30-19.30, Mjölby bibliotek

Gratis entré, men begränsat antal platser. Biljetter kan förbokas på Mjölby bibliotek från och med den 6 september. Telefon: 010-234 51 00.

Man med mörkt kort hår, glasögon och blå skjorta tittar mot kameran.

Kent Werne. Foto: Anna Drvnik

Föreläsning om demokratin och kommunerna

28 september, klockan 19

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg föreläser vid kommunfullmäktiges sammanträde den 28 september klockan 19. Föreläsningen handlar om demokratins genombrott och den kommunala självstyrelsens rötter.

Det demokratiska genombrottet handlade om två saker: kvinnorna och kommunerna. Genom lika rösträtt för alla - även kvinnor - bröt demokratin igenom. I kommunerna finns rötterna till den svenska demokratin. Det började redan på medeltiden, med ansvaret för de fattiga, och hotet om skärselden för den som inte delade med sig.

Föreläsningen pågår cirka 45 minuter och går att följa digitalt, via mjolby.se/kfdirekt

Efter nästan 40 år som diplomat, utredare och chef, skriver och föreläser Gunnar Wetterberg numera på heltid. Han är med i panelen i SVT:s Fråga Lund och har också varit med i tv-programmet På Spåret, som han och Parisa Amiri vann 2018/19 och 2019/20.

Mer information om föreläsaren Gunnar Wetterberg Länk till annan webbplats.

Man med glasögon står framför en gul husfasad. Han tittar i kameran och ler.

Gunnar Wetterberg föreläser vid kommunfullmäktiges sammanträde den 28 september. Foto: Christine Olsson

Utställning i demokratins spår

25 augusti–30 september

Utomhusutställningen i demokratins spår är placerad längs en del av Hälsans stig. Utmed slingan finns informationstavlor med bilder och beskrivningar av historiska miljöer och personer från Mjölbytrakten. Den börjar vid gång- och cykelbron nedanför Kvarnparken, går längs den östra sidan, korsar ån vid vid gångbron mellan Industrigatan och Prästgårdsliden ("Skrammelbron"), och slutar vid scenen i Gästisparken.

Slingan med utställningen är knappt två kilometer och tillgänglig för personer med hjälpmedel eller barnvagn. Utomhusutställningen är tillgänglig under perioden 25 augusti­–30 september.

Karta med skyltplacering Pdf, 637 kB. (pdf)

Utställning med Skänningeperspektiv

Biblioteket i Skänninge har en motsvarande utställning i skyltfönstret med motiv från Skänninge. Utställningen finns tillgänglig under perioden 25 augusti–30 september. Den går att se från utsidan.

Svartvitt foto på man och texten Fängslad för att ha gjort sitt jobb på gul bakgrund

Utställning: Fängslad för att ha gjort sitt jobb

1-30 september

Samtidigt som vi uppmärksammar att den svenska demokratin fyller 100 år finns det flera ställen i världen där yttrandefrihet inte är självklart.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak är fängslad sedan 20 år utan rättegång för sina åsikters skull. Biblioteket uppmärksammar detta med en utställning på initiativ av Amnesty.

Utställningen om Dawit Isaak kan ses på Mjölby bibliotek den 1-30 september under bibliotekets öppettider. Se öppettider Länk till annan webbplats.

Guidad visning

25 augusti, klockan 15 och 18

Guidad visning av utomhusutställningen i demokratins spår. Mjölby kommuns kultur- och fritidsstrateg Lena Lindgren guidar. Vi erbjuder två visningar, klockan 15 och klockan 18. Samling vid Stadshuset i Mjölby, Burensköldsvägen 11–13. Vi går slingan tillsammans, guidningen tar cirka 45 minuter. Vi håller avstånd och är utomhus. Anmälan behövs inte.

Medborgardialog Vision 2045

25 augusti

Under samma tider som de guidade visningarna ovan, cirka klockan 15-19, finns lokala politiker på plats vid scenen i Gästisparken för en medborgardialog om Vision 2045. Dialogen sker under smittsäkra former. Vi bjuder på kaffe. Kombinera gärna med guidad visning av utomhusutställningen. Kom och gör din röst hörd!

Du kan lämna dina idéer under utställningstiden: Vision 2045 – ge oss dina idéer

Kontakt

Kultur- och fritidsstrateg

Lena Lindgren
Telefon: 010-234 51 03
lena.lindgren@mjolby.se

Kommunsekreterare

Carina Stolt
Telefon: 010-234 51 11
carina.stolt@mjolby.se

Gammalt fotografi i svartvitt med folk som går i demonstrationståg längs en gata.

Kungsvägen, demonstration mot förbudsomröstningen 1922.

Publicerad