Dölj ditt besök

Mobiler, datorer och surfplattor kommer ihåg vilka webbsidor du har tittat på. Om du inte vill att andra ska få tillgång till informationen måste du själv göra en rensning av din webbhistorik.

Du kan surfa utan att spara information

En rensning av historik är heller inte helt säkert. En datorvan användare kan spåra raderad information i en dator om hen vet hur hen ska göra. Därför kan det vara bra att surfa i ett privat fönster eller inkognigotfönster om din webbläsare har det, då sparas ingen information om vad du gör i inkognitofönstret. Funktionen brukar heta privat, inprivate surfing eller inkognitofönster i menyn på webbläsaren. 

Så här tar du bort sparad information

Du tar bort informationen på olika sätt beroende på hur du surfar på nätet. Det beror på om du använder en mobil, dator eller surfplatta, och vilken webbläsare du använder.

Gå till en neutral sida innan du väljer att rensa minnet. Om du väljer att rensa alla spår, tänk på att om någon annan använder samma dator så raderas även dennes historik. Därför kan det vara klokt att bara rensa din egen historik.

Börja med att öppna menyn i din webbläsare för att rensa informationen. På en mobil eller surfplatta brukar menyn vara längst ner i webbläsaren. Du kan också gå in under inställningar och välja webbläsaren du vill rensa på information. På en dator brukar menyn vara uppe i högra hörnet. Menyn brukar ha en symbol som kan se ut så här:

  • tre streck
  • tre prickar
  • en öppen bok
  • ett kugghjul

Klicka på ordet historik eller en symbol som ser ut som en klocka när du har öppnat menyn. Då brukar det komma upp en lista med sidorna du har besökt.

Du kan ta bort all information, eller välja själv vilka sidor du vill ta bort. Det gör du genom att markera sidorna du vill ta bort innan du klickar på radera eller ta bort.

Vissa webbläsare ger dig några alternativ på vilken typ av information som ska tas bort. Kryssa i webbhistorik om du vill ta bort alla sidor du har varit inne på. Du kan också välja att ta bort så kallade kakor (cookies), som sparas.

Senast publicerad