Mjölby kommun

Hamsterbibblan laddar för läslust, fotoetik och bokbak

Vad kan ge bättre tröst och sällskap än ett husdjur? Det skulle möjligtvis vara en god bok. Därför presenterar biblioteken i Mjölby nu sin senaste satsning - #hamsterbibblan. Säg hej till Guldinez som från sin egen lilla lånedisk erbjuder barn och vuxna allt från lästips till fototävling.

Jodå, hon finns på riktigt, Guldinez. En cirka 13 centimeter lång och 200 gram tung guldhamster med ett alldeles eget storleksanpassat bibliotek. Som Sveriges sannolikt första hamsterbibliotekarie kommer hon generöst att dela med sig av boktips och litterära sysslor via Instagramkontot mjolbybibliotek, med hashtaggen #hamsterbibblan.

#hamsterbibblan blir också navet i den fototävling som Guldinez och kompisen Fokus ordnar över sommaren: publicera dina bästa husdjurbilder i ur och skur. Duon kommer att ge tips och trix kring djurfotografering, bland annat via en digital föreläsning 13 juni med fotografen Mia Karlsvärd som också ska prata om fotoetik och om sin bok ”Fokus fotograferar”.

Guldinez håller även på att förbereda hösten då hon ska bena ut hur det går till att baka en bok, från ax till limpa. Litteraturprojektet Bokappétit planerar för fysiska föreläsningar och workshops med bland annat författare, förläggare och bokbindare.

För ytterligare information: Agneta Hagelin, litteraturprojektet Bokappétit
Telefon: 0142-36 62 71, från och med 28 maj 010–234 62 71
E-post: agneta.hagelin@mjolby.se

En miniatyrvy, en guldhamster står bakom en disk med en dator och böcker på. Bakom finns en bokhylla med böcker samt en affisch på väggen. Bredvid skrivbordet står en back med böcker. Foto: Mia Karlsvärd

Foto: Mia Karlsvärd

Publicerad