Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Stöd och hjälp

Julfirandet blir tyvärr annorlunda i år på grund av coronapandemin. Det finns stöd och hjälp att få om man behöver någon att prata med eller är nedstämd. Företag i kommunen hjälper också till genom olika erbjudanden för att man ska kunna handla så säkert som möjligt.

Visa omsorg

Julen är för många fylld av glädje och värme. I år är det dock många som får avstå från att träffa familj, släkt och vänner och fler än någonsin som känner sig ensamma. Det är därför just nu extra viktigt att vi visar omsorg om varandra. Glöm inte bort dina vänner, arbetskamrater, släktingar och andra i din närhet. Det finns många sätt att hålla kontakten - skicka ett kort, lägg en lapp till grannen, ring en vän på vanligt sätt eller kanske genom ett videosamtal.

Det finns hjälp att få

Det finns många anledningar till oro och ensamhet. I mörka och osäkra tider är det naturligt om du känner dig ensam eller ledsen. Men det finns alltid stöd och hjälp att få för att må bättre! Prata med någon om hur du känner. Det är inte säkert att din omgivning vet att du känner dig ensam.

Ibland kan man hamna i situationer i livet när man behöver någon utomstående eller professionell att prata med om sina tankar och känslor för att komma vidare. Här nedan har vi samlat några telefonnummer och kontaktvägar där du kan få hjälp och stöd.

Har du sömnsvårigheter, ångest, depressioner eller sorgereaktioner ska du i ett första steg vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. De hjälper dig vidare om det behövs.

Tveka inte att söka hjälp när du behöver den!

Vårdguiden 1177
Telefon 1177.

BRIS – Barnens Rätt i Samhället
Barntelefon 116 111.
Vuxentelefon 077 - 150 50 50.
Chatt klockan 9-12 och 14-21 på www.bris.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Familjeteamet, Mjölby kommun
Telefon 0142-36 62 00

Kontakt för unga, Mjölby kommun
E-tjänst https://minasidor.mjolby.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jourhavande präst
Om du vill samtala med någon på din hemort kan du ta kontakt med din församling. Alla församlingar erbjuder samtalsstöd för den som behöver någon att prata med dagtid.
Klockan 17-06 alla dagar träffas jourhavande präst på telefon 112.
Chatt alla dagar klockan 20-24 på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jourhavande medmänniska
Telefon 08 - 702 16 80 alla dagar klockan 21-06.

MIND – förebygger psykisk ohälsa
Självmordslinjen telefon 90101.
Föräldratelefonen telefon 020 - 85 20 00.
Äldrelinjen telefon 020 - 22 22 33.
Chatt alla dagar dygnet runt på www.mind.selänk till annan webbplats

Röda korset
www.rodakorset.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd
Telefon 020-18 18 00 alla dagar klockan 19-22.

Skolans elevhälsoteam
Fråga din lärare.

Här finns mycket information också samlad: www.mjolby.se/corona

Hjälp till invånare från företagare

Vi vill försöka ge medborgarna i Mjölby kommun en möjlighet att leva och verka så tryggt som möjligt i dessa pandemitider men vi vill också värna lokala företag som har det svårt just nu.

www.mjolby.se/coronalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster lägger vi därför upp information från företag om vad de gör för att underlätta livet för medborgarna och minska risken för smitta när man köper företagets tjänster eller produkter.

Om du inte har dator men behöver få hjälp med något kan du ringa kommunens Medborgarservice på 0142 - 859 95, så hjälper de dig med information från de olika företagen.

Är du företagare?

Erbjuder ditt företag något som i Coronatider underlättar livet för medborgarna i Mjölby kommun eller minskar risken för smitta när de köper dina tjänster eller produkter? Gå in på www.mjolby.se/coronahjalpenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och fyll i formuläret så lägger vi upp din information på sidan för invånare.

Bricka med vita ljus och mossa.

Publicerad 15 december 2020