Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Mjölby gymnasium har Sveriges bästa kockelever!

Dackeskolans elever Disa Engdahl och Simon Ahlström vann guld i Årets kockelever 2020 och är Sverigebäst! Samma dag placerade sig Nils Björsten, också från Dackeskolan, på bronsplats i Årets Kockelev 2020. Vilka prestationer!

Årets Kockelever är en lagtävling som riktar sig till elever som går kockutbildning på gymnasiet. Tävlingen arrangeras under Årets kock-vecka i Stockholm med SM i professionell matlagning.

- Detta känns jättekul, vi blir så sugna på att tävla mer, säger Disa Engdahl och Simon Ahlström glatt.

I år hade åtta lag med två personer vardera kvalificerat sig till tävlingen och gjorde upp om titeln. Årets tema var biologisk mångfald. Eleverna fick laga en varmrätt som skulle innehålla potatis och en dessert som skulle innehålla svenska bär. De fick också skriva och motivera sina val av råvaror, hur de producerats och hur miljön har påverkats av dess produktion.

- Vi blev nervösa när vi kom till tävlingen men också inspirerade av alla andra, det var skön känsla att vara med, säger pristagarna.

Varmrätten som de vann med bestod av saltbakad morot med krokett på kantareller- och gotlandslins, Vätternkräftor, smörstekta kantareller, syrlig morotspuré, smörad buljong på kräfta och krondill serveras med gräddfilsflarn. Desserten utgjordes av yoghurt -och rödbetssorbet, inkokt gulbeta, mandelkaka med getostskum, honungsflarn, sås på honung och citronverbena och kanderade mandlar.

Disa Engdahl och Simon Ahlströms vinnande dessert.

Disa Engdahl och Simon Ahlströms vinnande dessert.

 

Disa Engdahl och Simon Ahlström är i och med vinsten direktkvalificerade till finalen i Årets kockelev nästa år. I år deltog Nils Björsten från Dackeskolan i denna tävlingskategori där han vann bronset.

Temat var hållbar konsumtion och receptuppgiften att tillaga en lactovegetarisk måltid. Eleverna fick också skriva om hållbar konsumtion, hur man ska nå dit och om vi lever hållbart.

"När jag tänker cirkulärt så tänker jag på att ta vara på hela råvaran och samtidigt ta till vara på de resurser som finns i närheten men även resurser som är hållbart framtagna för planeten och som ger så lite avtryck på vår jord som möjligt. Den grundtanken gör också att rätten blir ekonomisk och hållbar att ha på menyn." skriver Nils Björsten.

Nils Björsten

Nils Björsten

 

Hans varmrätt bestod av smörfrästa linser, rostad stuvad majs, puffad majs, emulsion på koriander, blancherad spetskål, syrad kålrabbi, stekta kantareller och smörad svampbuljong.

Stort och varmt grattis till pristagarna!

Nils Björstens varmrätt.

Nils Björstens varmrätt.

Läraren Katarina Westlund till vänster samt Disa Engholm och Simon Ahlström.

Läraren Katarina Westlund till vänster samt segrarna i Årets Kockelever 2020 Disa Engholm och Simon Ahlström.

Publicerad 17 september 2020