Sanktionsavgifter för livsmedelsverksamheter

Från den 1 januari 2019 har vissa sanktionsavgifter (straffavgifter) införts för livsmedelsverksamheter. Reglerna innebär att du som startar eller övertar en livsmedelsverksamhet från och med 1 januari 2019 kommer få betala en sanktionsavgift på upp till 75 000 kronor om du inte gör en anmälan om registrering.

Reglerna gäller både för stora livsmedelsproducenter och för dig som driver exempelvis en liten restaurang. Reglerna gäller även för offentliga aktörer som handskas med livsmedel.

Anmälan ska göras innan du startar.

Du är skyldig att göra en anmälan om du ska

  • starta en ny livsmedelsverksamhet
  • ta över en befintlig livsmedelsverksamhet
  • flytta till andra lokaler, så att verksamheten får ny adress.

Gör din anmälan om registrering till ansvarig kontrollmyndighet. I Mjölby kommun är det Miljönämnden för Mjölby, Boxholms och Ödeshögs kommuner. Anmälan ska göras innan du startar eller övertar verksamheten.

E-tjänst för anmälan, registering av livsmedelsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blankett för anmälan, registering av livsmedelsanläggning Pdf, 656 kB, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar

Behövs en ny anmälan om jag byter bolagsform?

Ja. Om du byter bolagsform, till exempel från enskild firma till aktiebolag, är du också skyldig att göra en anmälan om registrering. Det beror på att verksamheten får ett nytt organisationsnummer och då blir en ny juridisk person.

Behövs en ny anmälan om jag tar över ett befintligt aktiebolag?

Nej. Om verksamheten inte ändrar organisationsnummer, så behövs inte någon ny anmälan. Däremot får du gärna informera oss om verksamheten har nya kontaktuppgifter, exempelvis en ny ansvarig kontaktperson.

Hur mycket får jag betala om jag har missat att anmäla en ny verksamhet?

Sanktionsavgiften ska motsvara en procent av årsomsättningen, men som lägst 5000 kronor och högst 75 000 kronor för privata företag. För landsting, statliga eller kommunala verksamheter är avgiften 40 000 kronor.

Hur mycket får jag betala om jag har missat att anmäla en befintlig verksamhet som jag tar över?

Sanktionsavgiften ska motsvara en halv procent av årsomsättningen, men som lägst 2500 kronor och som högst 40 000 kronor för privata företag och verksamheter. För landsting, statliga eller kommunala verksamheter är avgiften 40 000 kronor.

Jag visste inte eller glömde att jag behövde göra en anmälan, måste jag ända betala avgift?

Ja.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till miljökontoret

Kontakt

Miljökontoret

Telefon: 010-234 50 00

miljo@mjolby.se

 

Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner samverkar i en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor. Miljökontoret är placerat i Mjölby och där hanteras alla frågor inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

Senast publicerad