Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Gatukonst kommer till liv i världsunikt konstprojekt

Storskaliga muralmålningar och kreativa workshops – i höst kommer gatukonstorganisationen Artscape till Östergötland. ARTSCAPE FORM kombinerar ny teknik med offentlig konst och vill erbjuda unika kulturupplevelser för besökarna.

Gatukonstorganisationen Artscape genomför i oktober sitt sjunde stora projekt, denna gång i Östergötland. Internationella och svenska konstnärer bjuds in att skapa storskaliga muralmålningar i det offentliga rummet. Nytt för i år blir integreringen av Augmented Reality i konstverken – en teknik som adderar digitala element till den fysiska verkligheten, vilket blir ett världsunikt grepp på gatukonsten. Besökarna kommer att, via Artscapes egen ”app” i sina smartphones eller surfplattor, kunna interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av gatukonst i det offentliga rummet.

– Det har experimenterats med Augmented Reality inom gatukonst tidigare men aldrig så här storskaligt. Det blir ett stort och spännande nytt steg för den urbana konstformen, samtidigt som vi får bjuda på en helt unik upplevelse för besökarna, säger Daniel Wakeham och Tor Hedendahl, Artscapes grundare och konstnärliga ledare.

Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidabergs kommun är bekräftade att delta i projektet som, utöver muralmålningar, även kommer att bjuda in till medskapande konstverk för allmänheten, där vem som helst får vara med och bidra. Totalt kommer 16 konstverk att skapas i regionen och som i alla Artscapes projekt kommer samtliga aktiviteter att vara gratis och öppet för alla.

- Vi välkomnar Artscape i Mjölby kommun, säger Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg i Mjölby kommun. Det kommer att tillföra kulturlivet i kommunen ett stort värde och samtidigt göra konsten mer tillgänglig på olika sätt. Genom projektet kommer invånarna att kunna ta del av konstskapandets kreativa processer på nya sätt. Vi hoppas att den offentliga konst som skapas bidrar till göra Mjölby ännu attraktivare och stimulerar vårt kulturliv, avslutar hon.

ARTSCAPE FORM kommer att pågå mellan den 28 september – 11 oktober 2020 och genomförs med stöd av de deltagande kommunerna och region Östergötland. Information om vilka konstnärer som kommer att delta, vilka platser det gäller och program kommer längre fram.

Kort om Covid-19
Artscape och projektets samarbetspartner följer noggrant den utveckling som sker och de rekommendationer som ges till följd av viruset Covid-19. Samtliga aktiviteter under projektet kommer till exempel att genomföras utomhus och vara begränsade till maximalt 50 deltagare.

Artscape är en ideell organisation och Skandinaviens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera storskaliga projekt på olika håll i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Värmland. Artscapes mål är att inspirera och göra konst tillgänglig för alla.

Besök Artscape.se där löpande information presenteraslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktperson i Mjölby kommun: Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg,
e-post: lena.lindgren@mjolby.se

Artscape målning på fasad i Mölndal 2019. Konstnär: Thiago Mazza

Publicerad 24 augusti 2020