Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Stor brandrisk i Östergötland

Länsstyrelsen Östergötland meddelar att det är torrt i markerna och att brandrisken är stor, särskilt i vissa delar av vårt län. Coronapandemin gör också att det är extra viktigt att vi alla hjälps åt att förhindra en större skogsbrand. En sådan skulle kunna innebära både skadade människor och att många personer behöver samlas för att bekämpa branden. Tänk på att du själv har ansvar för vad dina aktiviteter kan leda till och var mycket försiktig om du till exempel grillar eller eldar.

I Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner råder lokala eldningsförbud. Åtvidabergs och Kinda kommun varnar för mycket hög brandrisk. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad om eventuellt eldningsförbud på den plats du befinner dig. Förbud kan införas och upphävas beroende på olika lokala förutsättningar. Information hittar du på respektive kommuns webbplats.

Hjälp till att minska risken för att starta en brand genom att:

  • aldrig slänga glödande cigarettfimpar på marken.
  • använda fasta eldstäder, gasolgrill eller trädgårdsgrill på ben om du tänker elda eller grilla.
  • använda appen Brandrisk Ute eller ta del av brandriskprognoserna från SMHI för att hålla koll på brandrisken i skog och mark.

Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt på telefon 112 och meddela position för branden.

High risk of wildfire in Östergötland County

Due to currently warm weather and draught there is a high risk of fires in Östergötland. Each individual is responsible for ensuring a safe handling when starting a fire or a barbeque.

Skogsbrand.

Publicerad 24 juni 2020