Mjölby kommun

Ny digital kontaktväg för unga

Coronapandemin slår hårt mot de mest utsatta och risken för psykisk ohälsa bland unga ökar. Då är det viktigt att kommunen finns tillgänglig för råd och stöd. För att öka tillgängligheten för ungdomar att vända sig till kommunen för råd och stöd har vi tagit fram en ny e-tjänst så unga kan komma i kontakt med vårt familjeteam på nätet.

Den kris vi befinner oss i gör att verksamheter måste tänka nytt och våga ställa om snabbt. Just nu är fler unga än vanligt hemma då många skolor har distansundervisning och fritidsaktiviteter ställs in.

Vi såg ett behov av att unga måste kunna kontakta kommunen digitalt på ett snabbt, enkelt och tryggt sätt, säger Magdalena Green, utvecklingsledare för digitalisering.

På ett par veckor har kommunen utvecklat en ny e-tjänst och satt rutiner för hur unga ska kunna kontakta kommunen för råd och stöd online.

Som ung är det inte lätt att veta var man ska vända sig om man inte mår bra eller har det svårt hemma. Den nya e-tjänsten är en samlad väg in mot omsorgs- och socialförvaltningen så vårt familjeteam kan guida den som söker stöder rätt. Kommunen kommer sprida information om den nya tjänsten på Snapchat och Instagram för att nå ut till de unga som är i behov av stöd.

Vårt arbete och den kultur vi har skapat har gett oss goda förutsättningar nu under Corona-krisen, säger förvaltningschef Thomas Åhlander. Vi har haft stor nytta av att snabbt kunna ställa om våra arbetssätt och nyttja digitala lösningar för ett tryggt och smart arbete.

Enkel och trygg kontakt på nätet

Med e-tjänsten kan nu ungdomar snabbt och säkert kontakta familjeteamet digitalt. De beskriver kort vad de vill ha hjälp med och blir kontaktade inom 24 timmar varje helgfri vardag. De kan välja att ha kontakt direkt genom e-tjänsten eller via sms, telefon eller mejl.

Jag är imponerad över det otroliga tempo vi haft från idé till beslut och genomförande, avslutar Magdalena.

Här finns den nya e-tjänsten Kontakt för unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Exempelbild

Publicerad