Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Ta ansvar och fira en alternativ valborg 2020

Mjölby kommun vill tillsammans med Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, Region Östergötland och övriga kommuner informera om att årets valborgsfirande blir lite annorlunda än vanligt. Håll ett omtänksamt avstånd till varandra och undvik trängsel både inne och ute. Det är länets samlade budskap inför valborgshelgen.
I år måste alla hjälpas åt för att bromsa spridningen av covid-19.

– Valborg är för många vårens stora fest och vi är vana vid att samlas kring brasor runt om i länet, men det är inte möjligt i år. Det är för tidigt att slappna av och det är viktigt att vi fortsätter att bromsa smittspridningen genom att undvika resor, större middagar, fester och folksamlingar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

På grund av coronapandemin kan ett traditionellt valborgsfirande inte genomföras på samma sätt som vi är vana vid. Därför har Länsstyrelsen, Polismyndigheten, Räddningstjänsten, Region Östergötland och samtliga av länets kommuner gått samman för att betona allvaret i situationen.

– Alla, unga som gamla, förväntas följa myndigheternas rekommendationer och visa omtanke om varandra. Det gäller även under valborg. Tänk på att hålla avstånd, nys i armvecket, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid symtom. Besök inte äldre släktingar och vänner som är över 70 år, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland.

Det finns ett fortsatt förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer och det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet eller till exempel i en trädgård. På uteserveringar gäller samma regler som inomhus, och även gästerna måste bidra till att reglerna efterlevs. Att undvika trängsel och att försöka hålla avstånd till varandra gäller alla.

– Inom polisen ser vi också vikten av att alla håller sig till de riktlinjer och förordningar som finns. Börjar det samlas folk i större grupper i offentliga miljöer går de flesta situationer att lösa genom dialog. Polisen har, som vanligt, en förstärkt bemanning och beredskap inför valborgshelgen, exempelvis arbetar fler poliser än vanligt i yttre tjänst. Vi kommer att upplösa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som bryter mot de tillfälliga ordningsregler som utfärdats för att minska smittspridningen, säger Björn Lidö, chef operativa enheten i polisregion Öst.

När traditionella valborgsfestligheter ställts in har flera kommuner och även andra aktörer i länet tagit initiativ till alternativa sätt att fira. I Linköping arrangeras Virtualborg 2020 som är en digital sändning med Linköpings studentsångare. Likaså satsar Åtvidabergs kommun på att erbjuda sina invånare ett digitalt firande.

– Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda något att samlas kring och kommer att sända musikframträdanden, kanonskott och vårtal via vår Youtube-kanal. Vi vill ge våra kommuninvånare chansen att fira våren och ge föreningar, kulturutövare och ungdomar möjlighet att visa upp sig, men samtidigt tydligt visa att det är viktigt att följa myndigheternas råd även en kväll som denna, säger Malin Forsling Parborg, kulturutvecklare i Åtvidabergs kommun.

Valborg är starkt förknippat med sprakande brasor, men för att minska risken för bränder i skog och mark har Länsstyrelsen Östergötland fattat beslut om eldningsförbud. Anledningen är att det är torrt i markerna och att brandrisken är stor. Det går dock bra att grilla i sin trädgård.

– Passa på att vara ute under valborg. En promenad eller annan fysisk aktivitet är bra för hälsan och det finns närmare 300 naturreservat att besöka i länet. Det går alldeles utmärkt att umgås ute i naturen om vi håller ett omtänksamt avstånd till varandra, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

Exempelbild