Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Livsmedelskontroll

Den rådande coronapandemin påverkar alla delar av samhället. Livsmedelsverket gick den 24 mars ut med nedanstående information till företagare.

Här är några punkter som är bra att känna till för dig som har ett företag i livsmedelsbranschen och därför får någon form av kontroll.

De inspektörer som genomför kontroll hos dig har förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd för er. Prata med din inspektör om hur ni bäst löser kontrollen för just ditt företag.

Om du på grund av rådande läge har svårt att betala din kontrollavgift, hör av dig till din kontrollmyndighet för att se om det går att skjuta upp betalningen.

Verksamheter där personer ur riskgrupper vistas, till exempel äldreboenden, kommer inte att kontrolleras i dagsläget.

Bufféserveringar, lösgodisförsäljning och liknande behöver inte upphöra och kommer inte att kontrolleras särskilt med anledning av corona (covid-19). Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med corona (covid-19). Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel. Kunskapsläget för coronaviruset förbättras hela tiden. För uppdaterade råd, se Livsmedelsverkets fråga-svar om corona för företag.

Mjölby kommuns miljökontor förtydligar:

Restauranger måste se till att det inte blir trängsel. Gästerna får inte stå vid t ex en bar och dricka/äta utan det ska ske vid bord. Borden ska vara placerade så att gästerna inte sitter för trångt. När det gäller buffé är det fortfarande tillåtet, men restaurangen måste se till att gästerna inte står för nära varandra när de tar av maten. Vid take-away måste man se till att gästerna inte står nära varandra i köer.

Livsmedelsverkets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kock lägger upp mat.

Publicerad 25 mars 2020