Mjölby kommun

Information med anledning av coronaviruset covid-19

Senast uppdaterad 10 november 2021 klockan 11.00

Mjölby kommun följer myndigheternas råd och rekommendationer. Här hittar du kommunens samlade information om coronaviruset covid-19.

Den 29 september hävde myndigheterna flera rekommendationer. Som kommuninvånare uppmanas du att hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Grundläggande försiktighetsåtgärder för att undvika spridning av covid-19:

 • vaccinera dig om du kan
 • stanna hemma vid symtom på covid-19
 • tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handdesinfektion

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk. Dela inte osäker information.

Aktuella restriktioner

Från och med den 29 september 2021 gäller nya allmänna råd, bland annat:

 • Förhindra spridning av covid-19
 • Skydda andra mot risk för smitta av covid-19
 • Stanna hemma om du eller någon i familjen blivit sjuk

För ovaccinerade gäller särskilda råd, som att undvika trängsel och undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Mer information hos myndigheter

Frågor och svar om covid-19 Länk till annan webbplats. på Folkhälsomyndighetens webbplats

Coronapandemin: Detta gäller just nu Länk till annan webbplats. på krisinformation.se

Så ska restriktionerna avvecklas Länk till annan webbplats., krisinformation.se

Bekräftad information om coronaviruset Länk till annan webbplats. på krisinformation.se

Samlad information om coronaviruset i Östergötland Länk till annan webbplats. på 1177.se

Tillgänglig information

Teckenspråkstolkad information om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 Länk till annan webbplats.

Myndigheten för delaktighet: Tillgänglighetsanpassad information om coronaviruset Länk till annan webbplats.

Läget i Mjölby kommun

Mjölby kommun följer myndigheternas råd och rekommendationer. Syftet är att bidra till att bromsa smittspridningen och att upprätthålla samhällsviktig verksamhet.

På grund av att pandemiläget är stabilt, avvecklas kommunens centrala krisledningsgrupp. Central krisledning sammankallas om läget försämras.

Förvaltningarna driver verksamheten med ordinarie resurser och är vaksamma på eventuell ökad smittspridning, vilket snabbt skulle kunna påverka samhällsviktig verksamhet.

Mjölby kommun var tillsammans med Region Östergötland först i landet att vaccinera mot covid-19, på Bokens vårdboende den 27 december 2020. Arbetet med vaccinering inom kommunens verksamheter sker utifrån Region Östergötlands planering.

Vaccination mot covid-19

Regionen ansvarar för att vaccinera dem som bor i regionen. Vaccinationen följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Att vaccinera sig är gratis och frivilligt.

När och hur kan jag boka tid för vaccination mot covid-19? Länk till annan webbplats. (1177.se)

Fakta om vaccin och vaccination mot covid-19 

Information in English

This applies from 1 November 2021

Information on the COVID-19 regulations, guidelines and recommendations that will apply as from 29 September. This applies from 1 november External link., The Public Health Agency of Sweden

Information on covid-19 vaccine

Facts and information in different languages

113 13 svarar på frågor

Den som inte har symtom men vill ställa frågor om covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar. 

1177 Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Besök 1177 Vårdguidens hemsida Länk till annan webbplats. där du hittar svar på frågor om bland annat: symtomen för covid-19, när och var ska jag söka vård, hur går undersökning och utredning till.

Förskolor och skolor

1177 Östergötland har på sin hemsida information om hur länge barn och vuxna ska stanna hemma efter sjukdom, och vad som gäller för barn respektive för vuxna om någon i hemmet misstänks vara smittad eller är konstaterat smittad i covid-19.

1177: Covid -19: När ska jag stanna hemma? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177 Östergötland har även information om vad som gäller för provtagning, provtagning av personer som är vaccinerade samt provtagning om du varit utomlands.

Förskolor och fritidshem är fortfarande öppna som vanligt, men beroende på hur coronapandemin utvecklas kan detta ändras. En stängning av en eller flera förskolor och fritids kan bli aktuell om många i personalen är sjuka, vilket kan leda till att det blir svårt att bemanna avdelningar. Det kan också komma direktiv från regeringen om att stänga verksamheter.

Utbildningsförvaltningen har förberett en plan för att så långt som möjligt kunna erbjuda barnomsorg till de som behöver. Vid tillfälliga, korta stängningar jobbar personalen för lösa situationen på bästa sätt. Listan nedan ligger till grund för hur vi pritoriterar om sitationen kvarstår.

 1. I första hand kommer omsorg erbjudas barn till vårdnadshavare arbetar i någon av sektorerna som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har definierat, och där ingen av vårdnadshavarna kan arbeta hemifrån. Även barn som i överenskommelse med rektor har särskilda skäl att vara på förskolan eller skolan kommer att prioriteras.

  MSB: Samhällsviktig verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 2. Är det möjligt att ta hand om fler barn än de som tillhör ovanstående grupp kommer barn till vårdnadshavare som förvärvsarbetar, men som inte kan arbeta hemifrån, att prioriteras före familijer där det finns någon som har möjlighet till arbete eller studier hemifrån.

 3. Hittills har barn som har någon vårdnadshavare som är arbetslös, föräldraledig, permitterad eller på annat sätt dagledig kunnat vara på förskolan enligt de vanliga reglerna. Om personaltätheten minskar kommer barn som tillhör den gruppen att få stanna hemma.

Både Covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Därför är det svårt att till en början bedöma om symtom beror på allergi eller om man smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma vid milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för allergin. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att symtomen sannolikt beror på allergi behöver barnet/eleven inte vara hemma.

Om någon konstateras smittad kommer vården ge direktiv om smittspårning ska genomföras. Den som är smittad uppmanas av vården att ta kontakt med de personer som de träffat och varit nära från och med ett dygn före de upplevde första symtom.

Medarbetare som varit på arbetsplatsen i anslutning till att de blivit sjuka kommer att uppmanas att informera sin chef för smittspårning på arbetsplatsen. Vårdnadshavare och andra vuxna, samt barn och elever som varit på förskolan/skolan i anslutning till att symtom på sjukdom uppkom uppmanas att informera förskola/skola för att genomföra smittspårning på förskolan/skolan.

1177 har information om vad som gäller om du provtagits och konstaterats smittad. Det finns också information till den som kan ha blivit exponerad för smitta.

1177: Smittspårning covid -19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vård, omsorg och stöd

Säkra och trygga besök

För att minska riskerna för smittspridning är det viktigt att du som besökare tar ditt ansvar.

Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma vid symtom även om du bara känner dig lite förkyld.

Rena händer

Sprita händerna innan besöket.

Munskydd

Använd gärna munskydd i allmänna lokaler, verksamheten tillhandahåller munskydd.

Håll avstånd

Även om den du besöker är vaccinerad, behöver du hålla avstånd till andra personer, både inomhus och utomhus.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta det aktuella boendet via telefon eller e-post.

Mjölby kommuns vård- och omsorgspersonal använder skyddsutrustning vid all vård- och omsorgsnära arbete för att minska risken för smittspridning till vårdtagare.

Offentliga miljöer, sammankomster, evenemang, idrotts- och kulturanläggningar föreningsverksamhet och kommunala bidrag

Biblioteket i Mjölby öppnar för besökare den 16 juni.

Läs mer på bibliotekets webbsida

Hulje återvinningsstation är tillsvidare stängt för studiebesök.

Medborgarservice

Måndag - torsdag klockan 7.30 - 16.30
fredag klockan 7.30 - 16.00

Telefon: 010-234 50 00

medborgarservice@mjolby.se

Postadress: Mjölby kommun 595 80 Mjölby
Besöksadress: Stadshuset Burensköldsvägen 11

Öppettiderna kan ändras under storhelger.

Information on covid-19 in other languages

Publicerad