Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Lagmansskolan i final i Skolmats-SM

matcollage

Mjölnarbiff, sej under krispigt täcke och morot- och potatissoppa är menyn som Team Lagman från Lagmansskolan skickade in till Skolmats-SM och som första skola i Östergötland har nu Lagmansskolan tagit sig till final. För Team Lagman kommer finalen att ske på Lagmansskolan den 5 februari.

Skolmats-SM, eller SkolmatsGastro som tävlingen också heter, startades 2007 för att höja statusen för skolmaten, inspirera till sunda maträtter och för att verka för att matkulturen i skolmiljön tas på allvar. Arrangör är Lantmännen och den stora finalen sker i februari - mars, då kocklag från fem kommuner gör upp om titeln. Varje skola som deltar har i uppgift att sätta i hop en meny som ska kosta max 12 kronor per person, bestå av minst en produkt från Lantmännen där en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa ska tilllagas.

Team Lagman består av Klaus Rinnegård, driftchef på måltids- och lokalvårdsavdelningen och kockarna Nadine Carenlöw-Setiawan och Andreas Lindorsson.

Det känns jätteroligt. Den här tävlingen sätter skolmåltiderna på kartan. Att vi har tagit oss till final är bra för Mjölby kommun och hela länet. Det synliggör det bra arbete som skolkockar gör, säger Klaus Rinnegård.

Finalerna avgörs på varje finalists skola. För Team Lagman kommer finalen att ske på Lagmansskolan den 5 februari. Då kommer eleverna serveras finalmenyn och juryn för Skolmatsgastro kommer att vara på plats för att poängsätta maten.

Mjölby är ju en potatiskommun, så potatis ville vi ha med i menyn. Det odlas också mycket andra rotfrukter här, så vi tyckte att det passade bra med en morotssoppa som soppa. Som vegetarisk rätt valde vi biff på åkerbönor som producerats på en gård i Hogstad och som varmrätt sej med lokala råvaror. Vi gör vårt eget mjölbygott, som består av smör, rapsolja och vatten, och det har vi till alla rätterna, berättar Klaus.

http://cerealiafoodservice.se/Skolmatsgastro/länk till annan webbplats

Exempelbild

Publicerad 30 januari 2020