Hushållet

Kemikalier är en del av vår vardag. Det kan vara svårt att skydda sig mot alla kemikalier som är skadliga, men du kan begränsa mängden du använder och aktivt välja sådant som är bättre för både dig och miljön. Barn och unga är mer känsliga än vuxna och därför ska vi vara extra noga med kemikalier våra barns miljöer.

Få koll på vardagens kemikalier

Begreppet kemikalier rymmer mycket mer än tvättmedel, färger, rengöringsmedel eller andra liknande produkter. De är en del av vår vardag på många sätt. I elektronik finns till exempel tungmetaller och flamskyddsmedel, medan du i textilier kan hitta färgrester, medel mot mögelangrepp, impregneringskemikalier.

Att ta sig en extra funderare på vad man egentligen har för prylar hemma är en bra start för att minska sin kemikalieanvändning, men också att försöka göra fler medvetna val när man köper nytt.

Kemikaliespektionens tips för en kemikaliesmart vardag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som har barn

Barn är känsligare för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar är fortfarande utvecklas. De andas också snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt än vad vuxna gör. De minsta barnen är särskilt utsatta eftersom de utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker.

Kemikalieinspektionen om kemikalier i barns vardag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Miljökontoret

Telefon: 010-234 50 00

E-post: miljo@mjolby.se

 

Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner samverkar i en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor. Miljökontoret är placerat i Mjölby och där hanteras alla frågor inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

Senast publicerad