Det här är gröna påsen

I gröna påsen slänger du till exempel potatis- och bananskal. Innehållet blir till biogas och biogödsel. Påsen knyter du ihop med dubbelknut och lägger i din vanliga soptunna. Vi hämtar soporna som vanligt.

Tekniska verken har tagit fram filmer som beskriver hur gröna påsen fungerar.

Tekniska verkens film om gröna påsen för vuxnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tekniska verkens film om gröna påsen för barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad händer med dina matrester?

De gröna påsarna sorteras ut i en optisk sorteringsanläggning och både energi och näring i matavfallet tas till vara.

Energin kommer till nytta exempelvis som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark. Då minskar vi användningen av fossila bränslen och konstgödsel.

Nya påsar till villahushåll

De villahushåll som har tömning med sidlastare får varje höst tre nya rullar med gröna påsar.

Du som bor i ett hushåll som töms med baklastare kan knyta en grön påse runt handtaget på ditt sopkärl, när du behöver fler gröna påsar. Då levereras en ny rulle när soptunnan töms. Kom ihåg att ta bort den gröna påsen från sopkärlet när du fått påfyllning.

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut.

Du kan också hämta rullar på Hulje återvinningscentral, i receptionen i stadshuset eller på biblioteksfilialerna i Skänninge, Väderstad och Mantorp.

I samband med att Gröna Påsen infördes fick alla hushåll ett startpaket. Startpaketet innehåller en påshållare, gröna påsar och en informationsbroschyr. Behöver du ett startpaket eller är du osäker på om ditt sopkärl töms med sidlastare eller baklastare kan du kontakta kundservice.

Nya påsar till flerfamiljshus

I flerfamiljshus rekommenderar vi att nya påsar till boende finns i något gemensamt utrymme till exempel, grovsoprum eller tvättstuga. Vi leverar fritt ett årsbehov med gröna påsar till varje flerfamiljshus, efter beställning här på hemsidan. Det går även bra att hämta nya påsar på Hulje återvinningscentral.

Beställ gröna påsar till flerfamiljshus

Kontakt

Kundservice

Telefon: 0142-852 33
Telefontid vardagar klockan 9.30-12 och klockan 13.30-15.30

TKDebitering@mjolby.se