Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Mjölby topprankad som skolkommun!

Friska lärare och hög andel elever som fullföljer gymnasiet gör Mjölby till en topprankad skolkommun när Lärarförbundet rangordnar landets alla kommuner. Mjölby kommun ligger på 24:e plats av 290 och tillhör därmed de 8 procent bästa kommunerna i landet! Bland Östergötlands kommuner placerar sig Mjölby på 3:e plats, Vadstena på första och Valdemarsvik på andra plats.

Lärarförbundet anser att en bra skolkommun ger elever och lärare rätt och likvärdiga förutsättningar. Det gäller allt från arbetsmiljö, arbetsbelastning, lön, lärartäthet och elevers rätt till att undervisas av behöriga lärare och hur stora resurser som ges till utbildningen.

- Rankingen verifierar vår egen bild av Mjölby som skolkommun, säger Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun. Vi vet att vi har hög andel förskollärare och lärare med legitimation, mycket hög andel friska lärare, hög andel elever som fullföljer gymnasiet och lågt antal elever per lärare (det vill säga hög lärartäthet).

- Samtidigt är vi medvetna om de förbättringsområden som finns. Det gäller exempelvis meritvärdena för de som slutar grundskolan och andel elever som får godkända betyg.

Mjölby kommun arbetar därför för en hållbar arbetsmiljö för sin personal.

- Vi arbetar mycket tillsammans i collegiet och rektorsgrupperna för att ge eleverna de bästa förutsättningarna att klara skolan. Ett exempel på det är att vi har förstärkt det specialpedagogiska stödet, avslutar Christer Lordh.

Så här placerar sig de östgötska kommunerna i Lärarförbundets ranking 2019:

Kommuner

Placering

Boxholm

114

Finspång

132

Kinda

138

Linköping

83

Mjölby

24

Motala

151

Norrköping

160

Söderköping

76

Vadstena

14

Valdemarsvik

16

Ydre

195

Åtvidaberg

133

Ödeshög

137


Två högstadieflickor omfamnar varandra i en skolkorridor.

Publicerad 17 oktober 2019