Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Onsdag 9 oktober - samarbete, scharader och filminspelning

Hej hopp! Ny vecka, ny onsdag. Kom igen nu då, säg det, VECKANS BÄSTA DAG! I dag har vi haft två grupper, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. I dag har båda grupperna jobbat med precis samma saker. Vi började dagen med några hurran och "ja må de leva-sånger". Vi sjöng för Linus på förmiddagen och för Sara på eftermiddagen för de har fyllt år.

Båda grupperna värmde sedan upp kroppen med våran uppvärmningsdanslåt, alltså den som kommer att blir ett showdansnummer. Tänk att den endast består av rörelser som vi själva har kommit på. Det är så häftigt nu när man både kan se och känna att det är en dans. Det finns fortfarande lite att träna på men i stort sett så är den klar. Vi har ett par nummer klara till julshowen också och även några gästartister. Vilka det är? Det vet vi men det tänker vi inte tala om för Er än. Vi har filmat lite i dag också. Det blev två stycken filmer som vi kommer lägga ut som "teasers" alltså små smakprov på facebook inför att vi ska släppa biljetterna.

Innan vi släpper biljetterna är det mycket som ska fixas, affischen, biljetter ska tryckas, det ska annonseras, vi måste bestämma vilka låtar som ska vara med, kolla över scenkläder, bandet måste få info om vad de ska göra och likaså gästartisterna. Allt det här är sådant som vi INTE jobbar med på onsdagarna men som ändå på nått sätt blir gjort inför varje premiär. Det är inte magi men nästan. Det är så att det finns helt fantastiska människor som jobbar med oss i KanDeKanVi människor som tycker att det är lika roligt att göra allt det här och mycket annat till oss för att vi ska kunna stå på scenen. Människor som gör saker tillochmed på sin fritid för att vi ska kunna vara ännu bättre på scenen. Människor som aldrig har bett om något för att de gör detta utan det är på riktigt människor som "bara gört" - hela tiden!

Vi är så tacksamma för alla som hjälper till med det ena eller andra. Vi vet vilka ni är och Ni vet också vilka ni är och ni ska veta att vi är tacksamma för allt ni gör för att vi ska kunna göra det vi gör på scenen. Samarbete helt enkelt!

Samarbete ja, det har vi jobbat mer med i dag. På Kulturoteket en av våra dagliga verksamheter har det denna vecka varit en prao, Oskar. Han var med på förmiddagsgruppen i dag i KanDeKanVi. Han har gjort kort till oss, en massa djurbilder som han har klippt ut och plastat in. De här djurbilderna använde vi idag i samarbetsövningar. Vi la alla kort på golvet och sedan gjorde vi scharader. Det viktigaste var inte att gissa först, eller vara snabbast utan att samarbeta för att gissa vilket djur man föreställde. Man fick inte säga något när man gjorde sin scharad men om man ville fick man ta hjälp av en kompis. Det spelade heller ingen roll om man kunde gissa flera djur rätt förman fick ändå bara visa ett djur och om man kunde fler fick man lämna över till en kompis. När den övningen var slut så stod vi på led eller som i en kö och så tävlade vi i lag mot varandra. Förra veckan hade vi tjejer mot killar i dag var det blandade lag. Djurbilderna användes även här och den som stod först i kön fick se en bild på ett djur och så fick man en fråga eller en uppmaning. Till exempel så visade Ingela en bild på en gris och så frågade hon om någon kunde en sång med en gris och då kom förslaget "Lille gris", den sången som är med i Emil i Lönneberga. Det visades också en bild på giraffer och frågan var om giraffer kan cykla, svaret var nej. Om man inte visste svaret fick man säga pass och lämna över till nästa person i det egna laget.

Efteråt pratade vi om hur det kändes att säga pass och lämna frågan till någon annan. Kändes det jobbigt? Kändes det som att man hade misslyckats. Svaret var nej. Det kändes liksom helt okej att be en kompis om hjälp. Vi pratade lite om hur det hade känts om man hade samlat poäng eller om det hade gått på tid- då kom vi fram till att det nog hade känts jobbigt om man inte hade kommit på svaret och fått säga pass.

Så i dag har vi "bara" gjort scharader. Eller så kan man tänka att vi när vi gjorde scharader tränade oss på att lyssna på varandra, titta på varandra, ta hjälp av varandra. Vi tränade oss på att samarbeta. Vi tränade oss på att inte tjuvkika och fuska och vi tränade som tusan på att vänta på vår tur både när det gäller att gissa på vilket djur som någon visade och att vänta på vår tur att få göra scharader.

Vad lär vi oss av det här då? Jo att olika människor tänker olika saker om det de ser på kort och hur de väljer att visa tex en uggla. Ingela och Annelie gjorde helt olika men ingen av dem hade mer rätt eller mer fel än den andre.

Å hörrni, det där med olika också är okej, det är ju liksom bara så det är! Alla är vi olika. Vi är olika bra på olika saker men det är det vi gör tillsammans som blir så himla bra när vi "bara gört" samarbetar och hjälper varandra!

Nästa onsdag är det showtajm igen! Då ska vi besöka Bokens äldreboende. Tjoho det blir skoj!

På bilden ser ni kort på en massa olka djur.