Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Onsdag 2 oktober - värdegrund, samarbete och brandlarm.

Jahopp, så var det onsdag igen. Veckans bästa dag. Den ligger så fint där mitt i veckan onsdagen och väntar på oss. I dag har vi haft dubbelgrupp heldag. Varför? Jo, för att vi vill repa i helgrupp då och då. Det är bra för sammanhållningen och "vi-känslan" det är också lättare att repa vissa nummer när vi är alla samtidigt på plats. I dag har vi satt i hop ett nummer till julshowen med alla olika delar. Sång, TAKK- tecken som kompletterande kommunikation, rytminstrument och stämsång och ett sjuhelsikes ös förståss. Det brukar ju bli så när vi kommer i farten.

Vi har också gått igenom kommunens värdegrund och pratat om de olika delarna och om hur vi tycker att vi jobbar efter den. Vi har gjort den "lättläst" det betyder att vi har förklarat för varandra om vad de krångliga orden som värdegrunden innehåller betyder. Vi har pratat om vad en medborgare är och om vad som menas med ett proffessionellt bemötande. Vi har också pratat om vad som är ett kreativt förhållningssätt är och vad som menas med samverkan.

Hur vi gjorde? Jo Ingela läste värdegrunden och så redde vi ut vad de olika krångliga orden betydde och sedan pratade vi om hur vi tänker och tycker att vi jobbar med det som står där.

Vi har i dag också jobbat mycket med samarbetsövningar. Det kan man aldrig få för mycket av. I dag jobbade vi i grupper, killar mot tjejer. Övningen var som ett musikquiz men det viktiga var inte att en i laget var snabbast om han eller hon kunde svaret utan övningen gick till så här.

1. Lysssna på sången!

2. Lyssna på frågan!

3. Om någon i laget kunde svaret skulle man berätta svaret för de andra i sitt lag.

4. När alla fått höra svaret så skulle alla...alltså ALLA räcka upp handen.

5. När alla räckte upp handen så fick laget svara på frågan, men då kunde vem som helst i laget få frågan inte den som räckte upp handen först.

Det där var lite svårt till en början. För det blir lätt så att när man själv är snabb och vet då vill man så gärna svara och det blir lätt så att man skriker svaret rätt ut för att man blir så glad att man kan svaret. Så då glömmer man att man har en massa kompisar i laget som också ska hinna med.

Vi gjorde övningen flera flera flera gånger och vi blev bättre och bättre. Vi kom på att vi var tvugna att prata med varandra och kanske i bland påminna varandra om vad svaret på frågan var, eller att påminna varandra om att komma i håg att räcka upp händerna.

Vi gjorde övningen innan lunch och så forsatte vi efter lunchen.

Då kom det till en ny regel eller instruktion i övningen. Robin spelade sånger som vi skulle sjunga på. Det var samma regler som innan. Men när vi fått säga vilken sång vi det var skulle vi komma överens i laget om vem i laget som skulle gå fram och sjunga den i mikrofon.

Å då plötsligt ni vet så där plötsligt började vi samarbeta ännu bättre. Nån som gick fram och sjöng var inte helt säker på texten och då backade de andra i laget upp. Någon annan som också var osäker fick lite hjälp av en kompis som sjöng med i mikrofonen. Nån annan i laget hjälpte en solist genom att hålla lite koll...ja det hände en massa fina grejer där och då. Samarbeten oss emellan och under tiden var det faktiskt ganska så roligt också.

Att sjunga i mikrofon är kul och nyttigt att öva på. Det hoppas vi att vi kan göra flera gånger. Det är väldigt snällt av Robin att ta med sin ljudanläggning så vi får testa i bland.

Trodde ni dagen var slut där? Nähä då vi hann titta igenom bilder från våra första 5 år som KanDeKanVi och vi började på en ny julsång med TAKK tecken som kompletterande kommunikation. Åsså hade vi brandövning!

Nu är det en vecka tills det bli veckans bästa dag nästa gång. Vi ses då! Mors!

 

På bilden är det en mikrofon och våra rytminstrument.