Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Fortsatt bra företagsklimat

Mjölby hamnar på plats 74 bland landets 290 kommuner, när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet. I Östergötland hamnar Mjölby på tredje plats, medan Ydre har det bästa företagsklimatet av länets 13 kommuner.

- Det är roligt att Mjölby får ett bra betyg i Svenskt Näringslivs undersökning även i år, säger kommunstyrelsens ordförande, Cecilia Burenby (S). Särskilt roligt är att se att företagarna upplever att både skolans och allmänhetens attityder till företagande är positiv. Förra årets resultat var dock ännu bättre och det visar att Mjölby har potential att nå ett riktigt bra resultat. Vi fortsätter nu vårt arbete för att förbättra företagsklimatet och det känns helt rätt att detta arbete sker i nära samverkan med näringslivet, säger Cecilia Burenby.

Mjölby kommuns näringslivschef Torbjörn Sjögren berättar att han redan bjudit in Svenskt Näringslivs regionchef Sofia Sjöström till ett möte. Hon kommer att berätta om resultatet av undersökningen för Näringslivsrådet, där både kommunalråden och företagare från olika branscher sitter med.

- Näringslivsrådet är till just för att kommunen och näringslivet gemensamt ska kunna utveckla företagsklimatet. Svenskt Näringslivs rapport blir ett viktigt verktyg i detta arbete, säger Torbjörn Sjögren, näringslivschef i Mjölby kommun.

Undersökningen visar att de flesta företagen i Mjölby tycker att företagsklimatet är bra. Särskilt nöjda är företagarna med väg- och tågkommunikationerna. En svaghet som undersökningen visar är att företagarna i Mjölby tycker att det är svårt att hitta rätt kompetens när de rekryterar.

Fakta om undersökningen: Svenskt Näringslivs undersökning utgörs av både enkätfrågor till företagen och av statistik om faktiska förhållanden. Exempel på det sistnämnda är kommunalskattens storlek, hur stor andel av den kommunala verksamheten som köps in från privata företag och hur stor andel av hushållen som försörjer sig genom arbete.

Mer om rankingen hittar du här: Företagsklimat, Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor är du välkommen att kontakta näringslivschef Torbjörn Sjögren.
Telefon: 0722 -41 68 72
torbjorn.sjogren@mjolby.se

En leende kvinna som bär en back fylld med sallad. Hon står i ett växthus.

Publicerad 24 september 2019