Mjölby kommun, länk till startsidan

Arbetsvillkor och förmåner för dig som anställd

Här har vi samlat några av de arbetsvillkor, förmåner och utbildningsprogram som du kan ta del av som anställd hos oss. Vilka är relevanta och viktiga för dig?

Kvinnlig medarbetare i rullstol som presenterar något hon skrivit på sin whiteboard. 

Arbetsvillkor

Sveriges lagstiftningar och kommunens kollektivavtal ger dig som medarbetare bra villkor för att du ska ha ett skydd både på och utanför jobbet.

I broschyren "Säg hej till ditt kollektivavtal" kan du läsa om de viktigaste arbetsvillkoren som finns i kollektivavtalen, bland annat om semester, lön och ersättningar, föräldraledighet, försäkringar, kompetensutveckling och pension.

Säg hej till ditt kollektivavtal Länk till annan webbplats.

I vår organisation finns det olika veckoarbetstidsmått beroende på vilken verksamhet du jobbar inom. Veckoarbetstidsmåtten är kollektivavtalsgrundade och för en heltidsarbetare är det lägsta måttet 34,25h (nattarbete) och det högsta 40h (dagarbete) per vecka. Det finns dessutom centrala arbetstidsavtal inom exempelvis räddningstjänsten och skola. De som har flextid med ett flextidsavtal har en arbetstid på 39,5h per vecka, det vill säga en arbetstidsförkortning på 26 timmar/år.

 

Om dina arbetsuppgifter och verksamheten tillåter kan du efter beslut från chef ha möjlighet att arbeta hemifrån i viss utsträckning av din arbetstid.

Utöver föräldrapenningen du får från Försäkringskassan under din föräldraledighet kan du få ett föräldrapenningstillägg på 10 procent av din lön av oss som arbetsgivare.


Som anställd hos oss är du automatiskt försäkrad vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall. Vi har sjukförsäkring och försäkring vid arbetsskada via AFA försäkring och tjänstegrupplivförsäkring via KPA Pension.

Varje år avsätter din arbetsgivare pengar till din tjänstepension – vilket kan bli en betydande del av din framtida pension! Du kan själv välja vilket bolag som ska förvalta dina pensionspengar och som nyanställd får du ett valpaket utskickat per post eller Kivra. Om du inte gör ett aktivt val placeras pengarna i en traditionell pensionsförsäkring med återbetalningsskydd på KPA Pension. Du får årligen ta del av en pensionsprognos.

 

Som medarbetare kan du också löneväxla till pension, vilket innebär att ett bruttolöneavdrags görs från din lön varje månad till förmån för den premie som kommunen betalar till den extra tjänstepensionsförsäkringen. Innan löneväxling har du ett rådgörande samtal med Folksam.

Som månadsanställd* har du minst 25 semsterdagar enligt nedan:

  • 25 semesterdagar till och med det år du fyller 39 år
  • 31 semesterdagar från och med det år du fyller 40 år
  • 32 semesterdagar från och med det år du fyller 50 år

Intjänandeåret i kommunen är lika med kalenderåret, det vill säga du får betalda semesterdagar från och med din första anställningsdag. Om du är anställd under del av året eller har ej semestergrundande frånvaro minskas antalet semesterdagar.

 

Du som är timanställd får istället din semesterersättning per timme, utbetald på din lön efter varje månad.

 

*För dig som arbetar inom skola och har uppehålls- eller ferielön gäller särskilda bestämmelser för semester.

Man som pratar med någon i sitt headset samtidigt som han jobbar framför sin dator.

Förmåner

Vi erbjuder ett antal förmåner för att främja din trivsel och hälsa som medarbetare.

Du får ta del av ett friskvårdsbidrag på 2500 kronor per år som kan nyttjas till aktiviteter såsom gymkort, massage, utförsåkning, padel, personlig tränare och ridning.

Gillar du att hänga med på aktiviteter såsom en resa till Liseberg, motorcykeltrip, pubquiz, julpyssel eller träningspass tillsammans med kollegor? Då skulle ett medlemskap i vår personalklubb KoMpis vara något för dig, de verkar för att främja trivsel bland våra medarbetare och erbjuder olika aktiviteter, rabatter och andra förmåner.

Leende sjuksköterska som samtalar med en brukare, äldre man. Hon har sin hand på hans axel. 

Utbildningsprogram

Vi vill att din kompetensutveckling aldrig ska stå still och att det ska finnas möjlighet att byta roll eller göra karriär inom vår organisation genom intern rörlighet. Nedan listas några av de utbildningsprogram som vi erbjuder dig som medarbetare eller chef.

Vill du utveckla ditt medarbetarskap? Då är Medarbetarakademin något för dig! Medarbetarakademin är ett utvecklingsprogram som stärker och utvecklar ditt medarbetarskap och din förmåga att aktivt bidra i olika verksamhetsfrågor.

Är du intresserad av att jobba som chef i framtiden? Då finns möjligheten att delta i ett regionalt chefsförsörjningsprogram, Framtida chef, som genomförs i samverkan med kommunerna och regionen i Östergötland. Programmet rustar dig inför framtida chefsuppdrag.

Som ny chef får du delta i ett kommungemensamt introduktions- och utbildningsprogram som underlättar för dig att komma in i ditt uppdrag som chef i Mjölby kommun. Du får introduktion i hur Mjölby kommun styrs och utbildningar inom olika områden som exempelvis kompetensbaserad rekrytering, budget och prognos, systematiskt kvalitetsarbete och arbetsmiljö.

 

Du får möjlighet att delta i vårat ledarskapsprogram som ska bidra till professionella chefer som har mod och tilltro till sin egen ledarskapsförmåga att hantera utmanande situationer i ledarrollen.

 

Du kan även delta i ett regionalt mentorsprogram för chefer som är ett sätta att främja lärande och utveckla ledarskapet tillsammans med chefskollegor från andra kommuner.

Är du intresserad av att utveckla arbetet för mångfald, jämställdhet och tillgänglighet i kommunen? Då kan du söka det regionala utbildningsprogrammet Vinna-Vinna.

Vill du som medarbetare vidareutbilda dig för att bredda din kompetens, vidareutvecklas eller byta yrke? Då finns det möjlighet att ansöka om omställningsstudiestöd via CSN samt kompletterande studiestöd via Omställningsfonden.


Läs mer om villkoren i broschyren "Säg hej till ditt kollektivavtal" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

HR- och löneavdelningen

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?