Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Onsdag 21 augusti 2019 - Tjo tjim och tji fick du!


Då var det dax att dra igång höstterminen 2019 för oss i KanDeKanVi. En hel lång sommar har vi varit lediga från varandra i det här gänget. Skönt tyckte någon någon annan tyckte det var alldeles för långt uppehåll.

Bra att vi tycker lite olika- det blir liksom lite bättre då. Tänk om alla tyckte lika. Om alla hade tyckt lika då hade vi i dag till exempel ätit samma sak allihopa. Då hade alla ätit kebabpizza, så var det inte i dag, alla fick beställa precis vad de ville och så fick man det. MEN tre stycken var fel- tre kebabpizzor hade råkat bli kebabsallader sicket eleände. Nåja det var inte så långt elände för Sara S, Sten-Åke och Tessan de gillar också olika och kunde tänka sig att byta. Det är sådant som händer, i bland blir det inte som man har tänkt men kan bli bra ändå på nått sätt.

Om alla hade tyckt lika då hade vi bara kommit på en sak som vi vill jobba med i höst eller bara en sak om hur vi vill fira vårt 10-års jubileum som är nästa år.

Eftersom vi tycker olika så blev tavlan full med en massa bra förslag på olika saker som vi vill jobba med i höst och en massa bra förslag om hur vi vill fira vårt 10 års jubileum.

Om vi hade tyckt lika då hade alla varit ute på en promenad efter maten i dag men i stället så fick vi välja och då valde några avslappning som blev fågeldansen. Promenaden blev ett litet äventyr där det både gnabbades och genades över en fotbollsplan.

Hade vi tyckt lika så hade alla i dag ätit äpple på eftermiddagen men i dag fick man välja äpple eller päron.

Vi har fått en utmaning att jobba med i höst, ja alla ska jobba med den. Den här utmaningen heter "Sköt dej själv och skit i andra". Vi är så himla bra på att ta hand om varandra i det här gänget, ibland kanske tillochmed lite för bra. Det här ska vi jobba stenhårt med i höst. Så att i stället för att hålla koll på vad alla andra gör och säger och om de kommer i tid eller säger rätt saker så ska vi i stället lägga fokus alltså mest hålla koll på oss själva så att vi kommer i tid, har med oss rätt saker, får med oss rätt saker hem och att var och en får prata för sig själv. Vi måste inte svara åt varandra om det inte är så att man ber om hjälp förståss. För vi ska självklart fortsätta att hjälpa varandra.

Det är inte helt lätt det där med att bara sköta sig själv, det är mycket lättare att liksom lägga sig i lite vad de som sitter bredvid gör eller säger så det här kommer vi få jobba med.

Men vi säger som vi brukar vi bara gört- provar och så får vi se hur det blir!

Det är det som är så bra med bara gört att det liksom passar i hop med det här att vi gillar olika. Det kan vara lättare eller svårare för oss att tänka bara gört i olika situaioner men eftersom vi är olika personer så tycker vi också att det olika svårt. Lät det krångligt? Ja nån tycker kanske att det lät krångligt och det är okej. Någon annan tyckte det var lätt och vet ni det är också okej. Vem var bäst då? Den som tyckte det var lätt eller? Nä, alltså i bland så behöver man inte tävla och när man tävlar så behöver det inte alltid vara så allvarligt. Vet ni det här är en sån sak som vi önskade att få jobba med i höst att tävla i saker men att bli bättre förlorare och bättre vinnare. Handledar - Ingela gjorde ett litet expriment med oss utan att vi visste det. Hon gav instruktioner till Handledar-Annelie som hon skulle berätta vidare för Kerstins Pöjk. Ingela sa: Ni som är inne i det andra rummet ska nu komma överens om någonting som vi alla ska göra sedan. Det får ta max 10 min.

Vad tror ni hände? Inte det som Ingela hade tänkt. Tji fick du sa Micke för det här, ja det, det blev nått helt annat. Spontandans. Jätteskoj. Men det var inte gruppen som bestämde utan Kerstins Pöjk bestämde själv. Varför? Kanske för att instruktionerna var otydliga, eller så uppfattade inte Annelie vad Ingela sa och Robin i sin tur fattade kanske inte vad Annelie sa och så blev det som det blev. Tänk så där är det i bland med oss människor. Christian sa nått klokt på rasten han sa, jag kan bara ta ansvar för det jag säger inte för vad andra tror att de hör. Det här exprimentet var ett bra exempel på det.

Vi har en lång spännande höst framför oss. Många födelsedagssånger kommer det att bli i dag sjöng vi för Helene, Monica och Julianna som har fyllt år sedan vi sågs sist.

Alla tre önskade sig "vanliga" Ja må du leva sånger. Tror ni de fick det? Nä, vi rockade till Juliannas och så körde vi lite finska och gibberisch hurran för Monica och Helene.

Vi berättade om vad vi har gjort i sommar för varandra men utan ord och med charader i stället. Det var fräsigt det har vi aldrig gjort förut. Vi var så bra på att både visa och gissa på vad som visades. Snacka om ett fint samarbete där vi verkligen utmanade oss själva i att bara ta ansvar för vad vi själva skulle göra.

Vi har uppdaterat våra samtycken till att vara med på bilder som publiceras i socialamedier också. Så om du funderar på om de som är med på bilder vill vara med på bild så vet du nu att de vill det. Var och en får själv bestämma för även där är det ok att tycka och vilja olika. Vill man vara med på bild så får man det vill man inte så behöver man inte vara med på bild.

Det här kommer bli en bra höst så det så!

Med det så säger vi tack å hej för i dag och så hoppas vi att vi ses om en vecka.

Deltagare i KanDekanVi gör dramaövningar tillsammans.