Minnen från Mjölby

I en stad som är 100 år ryms många minnen, vi vill veta vilket ditt bästa minne från Mjölby är. Ditt minne blir en del av födelsedagsfirandet och publiceras här på vår webbplats.

Vykort, torget i Mjölby på 1960-talet.

Minnen, minnen...

Julmarknad

" Minns med glädje lottornas julmarknad på torget på bilden. Då kom Lassebröderna åkandes på lastbilsflak spelandes julsånger! Då var det Jul! 🎅

Nostalgifest

"Får man skryta? 😄Minns med kärlek min nostalgifest i Kvarnparken 2012 efter att jag samma år startade FB-gruppen "Du vet att du är ifrån Mjölby när.." På festen kom över 400 pers och nu är vi 2600 medlemmar. Båda grejerna blev en stor succé och vilken kärlek och uppskattning jag fått av flera hundra Mjölbyfödda. 😍"

Standard

"Jag minns Standard, parkeringen där Willys ligger idag. Där träffades alla ungdomar varje kväll med sina fordon. Därifrån åkte man till Sjögestad motell eller Checkers i Väderstad för att käka långtradarmacka!🙂"

Bebbes

"Bebbes korvkiosk. Gott mos och hälften av varje. Mycket folk på stan på helgerna."

Rivningar

"Det sämsta minnet jag har är när alla gamla hus på Kungsvägen och Smålandsvägen revs och ersattes av bla köpcentrumet som förstörde Mjölby 😢"

Mormor och hemgjord glass

"När jag var barn och hälsade på min mormor i Mjölby och vi gick till stadens levande torg och köpte hemgjord kokosglass i en strut, i en liten glasskiosk. Strands glass och till det facila priset av 30 öre. Dessutom hade Mjölby en Saluhall och en fontän som sprutade vatten med färgbelysning. Riktigt fint även för en Stockholmsunge. När staden fyllde 50 år stod jag och tittade på fyrverkeriet och tyckte att jag hade världens tur som var i Mjölby då.

Numer bor jag här och har jättemånga fina minnen över stadens förvandling. En del bra och en del mindre lyckade när allt skulle moderniseras och förändras. Stockholm for också illa när historiens vingslag blev lite för yviga."

Snöstorm

"Jag kommer ihåg snöovädret den 17 november 1995. Inga eller få gator plogade , väldigt få anlände till Stadshuset den dagen, och troligtvis gällde det också alla andra arbetsplatser Alla skolor stängda. Men det var mycket ljus och vackert ."

Torgdag

När jag var liten var det alltid torgdag på lördagarna och en husvagn som det såldes hemgjord glass ifrån Strands glass. Många som är födda på 50-60 talet har nog minnen från detta.

En märkesdag för golfen

Söndagen den 13 augusti 1989 var en märkesdag i Mjölbys idrottshistoria. Då invigdes golfklubbens 18-hålsbana. Många nyfikna hade sökt sig ut till Miskarp för i invigningsbollen gick boxningsvärldsmästaren Ingemar Johansson. Han hade sällskap av Maj Dahlström, klubbens pro Anders Starkman och 13-årige talangen Per Classon.

”Ingo bar blåvitrandiga shorts som vissa hade roligt åt och hans kondition var inte den bästa. Maj Dahlströms golfbil kom väl till pass vid några tillfällen, minns Per Classon idag. Per är bankman och bosatt i Schweiz numera.

Klubben hade tio gyllene år på 1990-talet och producerade massor av talanger som fann vägen till landslaget: Gustav Adell, Jacob Furland, Robert Svensson, Fredrik Andersson och Johanna Westerberg. Johanna blev proffs liksom Gustav Adell. Tidningen SvenskGolf uppmärksammade juniorundret i Mjölby med ett fyrsidigt reportage.

Golfklubben är en stans största idrottsföreningar med cirka 1000 medlemmar och har en året-runt-öppen restaurang.

 

Om du vill dela med dig av dina minnen är du välkommen att kontakta webbredaktion@mjolby.se