Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Onsdag 15 maj - Piluttavisa, samarbete, och avmaskning?!

Konstig rubrik? Inte ett dugg, i alla fall inte om man var med på dagens repetition i Kungshöga skolans aula där vi repade med eleverna i BF programmet. I dag körde vi igenom föreställningen från början till slut för första och sista gången. Vet ni vi hade en liten publik. Eller säger man vi hade lite publik i dag? I alla fall så var publiken också liten. Det var barn från förskolan på Kunghöga som kom och kollade på oss. Vi fick applåder och de klappade takt och skrattade på precis rätt ställen och vi avslutade med att göra vågen tillsammans. Fränt! Nu har vi spelat det för publik också så nu längtar vi ännu mer till nästa onsdag när vi ska spela upp i Gästisparken! Då blir det mer publik- härligt!

Alla fick köra igenom sina prator och öva på sina roller och vet ni- det sitter som en smäck! Även hunden Uno-X som ska spela Båtsman kom till skolan och övade med oss. Fast han fick inte va inne på skolan för det finns en massa regler och grejer som säger att man inte får ha hundar inne där. Så vi gick ut i stället. HandledarIngela som ska spela Tjorven tog Uno-X, nej, Båtsman och så gick hon förbi oss när vi stod stilla allihopa på gräsmattan. Då skulle han öva på att inte bry sig om oss. Nästa gång hon gick förbi så fick vi tjoa och hoppa runt lite och Uno...Båtsman skulle fortfarande inte bry sig om oss. Tredje gången så gick Ingela...Tjorven runt med Båtsman och då skulle vi ropa och locka på honom men han skulle ändå inte bry sig om oss och vet ni- det gjorde han inte! Han gick in i rollen som Båtsman och vi säger att han duger som skådis men det gick åt väldigt många köttbullar. Alltså väldigt många!

Det är när man spelar igenom det hela så som vi gjorde i dag som man förstår och känner hur och att saker och ting i föreställningem hänger i hop och att det liksom bara funkar när alla tar ansvar och tar sin roll på allvar, oavsett om det handlar om att vara sångsolist eller vara den som har ansvaret för att hjälpa till att byta kulisser.

Innan vi käkade vår medhavda matsäck så fick vi välja, avslappning eller promenad. De som valde promenad fick gå en sväng i det fina vädret...Båtsman...nä Uno följde med och då fick han leta efter Simon som gömde sig i skogen. Vi hade en rolig tur i skogen och de som var kvar inne hade också roligt och hann med mer än bara avslappning. Kul när man kan välja lite olika vad man vill göra!

På eftermiddagen jobbade vi vidare, vi jobbade med delaktighet och samarbete. Vi fick önska vad vi skulle göra och sedan fick vi vara med och bestämma hur övningarna skulle bli. Vi pratade också om hur en del övningar blev när det inte blev som det var bestämt från början. Tänk vad mycket fiffigt och nyttigt man kan lära sig tillsammans med varandra och av varandra.

Vi valde, dans, sång, ljuga, tysta leken och avslappning.

Men när vi hade gjort allt utom avslappning då kom vi inte i håg vad det var vi hade önskat och när vi började gissa på förslappning och avmaskning då brast vi ut i gap-skratt, så himla tokroligt det kan bli när det inte blir som det var tänkt men bra ändå på nått sätt.

Vi gjorde en utvärdering också i intervjuform. Handledar-Ingela ställde frågor och skrev våra svar på datorn. Frågorna handlade om hur vi tycker att det har varit att samarbeta med eleverna. Vad vi har lärt oss? Vad vi tror att eleverna har lärt sig. Det var en himla massa bra tankar som skrevs ner.

På bilden ser ni det som ska bli Pippis säng. För det är inte bara med eleverna som vi har samarbetat till Hujedamej-föreställningen utan Snickeriet på Navet har gjort rekvisita till både Pippi, Emil och Karlsson på taket.

Navet hantverk har sytt scenkläder till Pippi och Madicken och Lisabet.