
OMSORG & HJÄLP
Kris & beredskap
Kommunen arbetar kontinuerligt med att planera och förbereda sig för eventuella krishändelser och för att minska kommunens sårbarhet. Detta för att kunna upprätthålla en väl fungerande organisation och god samhällsservice även i en krissituation.
-
Vad är en kris?
En kris är en händelse som inträffar i fredstid och som hotar samhällets grundläggande funktioner som exempelvis elförsörjning.
-
Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
Viktigt meddelande till allmänheten, (VMA), används vid olyckor och allvarliga händelser och för att varna och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner.
-
Samverkan i länet
Vid större samhällsstörningar är det många aktörer som behöver samarbeta, då är det bra att det redan finns ett väl fungerande arbetssätt och en tydlig struktur
-
Krisstödsgrupp
För att möta en situation där många invånare känner stark oro, eller har ett akut behov av stöd, finns en organisation för psykiskt och socialt omhändertagande vid större olyckor och kriser.
-
Skyddsrum
I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter.
-
Kemikalieolyckor
Lagen och förordningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, kallas "Sevesolagstiftningen" efter staden Seveso i Italien där en stor olycka inträffade 1976.
-
Försäkringar
Elever inom barnomsorg, grundskola och gymnasiet samt personer i vissa av kommunen särskilt utsedda verksamheter, till exempel dagverksamheten, omfattas av olycksfallsförsäkring.
-
Elavbrott, Styrel
Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap.