Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Onsdag 3 april - Vanlig eller ovanlig det beror på!

Onsdag igen. Veckans bästa dag och vi som har KanDeKanVi som en del av vår dagliga verksamhet har alltså haft jobbardag i hop i dag. Som vanligt på onsdagar alltså. Men den här dagen var inte som andra kdkv-dagar ovanlig alltså. Vi fick besök av vår förre chef och nuvarande chef Mattias Jessmin, det var ovanligt fast han var som vanligt lite nyfiken på oss. I dag ville han veta hur vi mådde och vad vi jobbar med och varför vi var i kyrkan. Ja varför i hela fridens namn skulle vi vara i kyrkan? Jo för att vi har önskat det!

Det är så vi jobbar tillsammans, vi önskar att få göra saker en del vanliga saker och andra ovanliga och så är det handledarnas jobb att försöka få i hop våra önskemål till det som vi jobbar med på onsdagarna. Samarbete med BF-eleverna är en sån sak. Men i dag skulle vi samlas i kyrkan här i Mjölby.

Några av oss har tyckt att det har varit jättejobbigt att inte veta vad vi skulle få göra där. Men så här i slutänden med facit i hand så att säga så var det inte farligt alls utan mest roligt tyckte de flesta.

Bland annat hann vi med det här:

Uppvärmning - check på den!

Samarbeta- check på den!

Sjunga psalmer - check på den!

Lyssna på musik och måla - halvcheck på den! (Vi ska förklara mer sen.)

Avslappning - check på den!

Dricka kaffe- check på den!

Ta reda på vad Annette gör - check på den!

Så en del saker var som vanligt på onsdagar, andra var ovanliga.

Vem Annette är? Jo hon jobbar som kantor i Folkungabygdenspastorat. Så att va i kyrkan på en jobbar dag det är "som vanligt för henne" fast ovanligt för oss.

Vi intervjuade henne och fick veta vilket horoskop hon har, var hon kommer i från, om det varit en dröm att bli kantor och vad skillnaden på en kantor och en organist är.

Hon hjälpte till med musikquizet som vi gjorde där hon spelade olika musikstycken och så skulle vi svara på frågor eller associera till vad vi kom att tänka på när hon spelade olika stycken. Hon spelade bland annat en Vårpastoral av samma gubbe som har skrivit psalmen En vänlig grönskas rika dräkt. Då skulle vi svara på vilken årstid det handlade om och vad i tyckte att vi hörde för olika saker i musiken. Någon hörde en gök, någon annan takdropp, någon hörde fågelkvitter och allt var rätt. Det här är en övning som vi gjort innan, lyssnat på musik och så associerat, vi har både målat det vi tycker att vi har hört tidigare och pratat om det.

Vem som vann quizet- det gjorde ingen och alla. För poängen i dag var inte att tävla utan att samarbeta i lag där vi var två och två eller tre och tre, en som är bra på att läsa och skriva och andra som är bra på annat. Vi fick gissa på svåra ord och försökta lista ut vilka som hörde i hop med kyrkan eller inte. Några av orden kan ni se på bilden här i blogginlägget. En del av orden var vanliga och andra ovanliga.

Att ordet altare hörde i hop med kyrkan var det många som visste, men inte att ordet kor också gör det. Ja inte sånna där kor på fyra ben utan det kor som finns framme i kyrkan vid altaret. Någon i gänget kände sig lite glad för att man hade lärt sig nått nytt om kyrkan och någon annan var glad för att vi äntligen sjöng Pärleporten och Den blomstertid nu kommer.Vi sjöng också Sommartider hej hej och så lyssnade vi på både Star Wars och Final Countdown på orgeln. Vanliga psalmer och lite ovanligare musik i kyrkliga sammanhang. Vi lärde oss också om var ljudet i orgeln kommer i från.

Tusen tusen TACK vill vi säga till Annette Strand som hjälpte oss i dag! Vi gav henne en Navet- tupp som tack! Vaktmästaren Peter laddade kaffebryggaren åt oss och det är vi också glada för.

Nu ska vi gå ut i vårsolen som har tittat fram i dag och så ska vi ställa oss där och fortsätta att duga som vi är!

Vi ses nästa onsdag igen- då blir allt som vanligt eller inte!På bilden står det vanliga och ovanliga ord som hör i hop med Mjölby kyrka på ett eller annat sätt. Några av orden är inringade.