Hållbar mat

Ofta talar vi om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, allt hänger samman. Vilken mat vi väljer att äta, hur den transporteras och hur och var den odlas eller föds upp, påverkar hur vi mår till kropp och själ, vår plånbok och moder jord.

Grönsaker

Hänsynsfull mat

Mjölby kommun  köper in livsmedel med hänsyn till miljö, klimat, säsong, hälsa, etik, ekonomi och arbetsmiljö. Genom våra val kan vi påverka miljö och djurhållning i rätt riktning och stimulera produktionen av säsongsanpassade, ekologiska och etiskt producerade råvaror och livsmedel. Vi köper i stor utsträckning in etiskt märkta importvaror, exempelvis kaffe, te och bananer. Mjölby kommun är certifierade som Fairtrade City och ska i enlighet med de krav som ställs öka andelen Fairtrade-märkta varor.

Välj efter säsong

Att välja frukt, grönsaker och rotfrukter efter säsong är smartare för alla. För dig som handlar blir det mer smak och mer näring till ett lägre pris. När säsongens råvaror får växa i en trivsam temperatur så kräver de mindre energi samtidigt som resvägen mellan odlingsplats och butik blir kortare, vilket såklart är bra för miljön.

Under vinterhalvåret när odlingsmarken är täckt av snö eller slask får vi hålla oss till grova, tåliga grönsaker som kan lagras, exempelvis olika sorters kål, rotfrukter och lök. 

Mat och klimat

Olika mat har olika påverkan på klimatet. En klimatsmart kost innebär att man äter större andel grönsaker, handlar efter säsong och att man väljer kött som är mindre energikrävande exempelvis viltkött eller kyckling. Grönsaker är dock alltid bättre än kött ur resurssynpunkt, eftrsom det går åt mindre energi att producera.

Man behöver inte sluta äta kött, men man kan välja vegetariskt någon dag i veckan eller minska portionsstorleken av kött lite och ersätta med mer grönsaker. Det är bra både för hälsan och för klimatet. Svensken äter i genomsnitt 65 kilo kött per person och år. Det är en ökning med cirka 40 procent sedan 1990.

Se film Minskat matsvinn från Energikontoret Östra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äppelodling

Ekologiskt

Att en vara är ekologisk innebär att den har odlats utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Precis så har vi odlat och ätit ungefär fram till 1950-talet. Ekologiskt kan ibland vara lite dyrare än konventionellt odlade produkter. Då kan man börja med att byta ut de varor som har allra mest påverkan som till exempel potatis, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och kaffe.

Lokalproducerat

Ungefär 600 företag i Mjölby jobbar med jord- och skogsbruk, många av dem har stora odlingar av spannmål, grönsaker och potatis. Det gör det till den största näringsgrenen i kommunen. Maten återkommer också i gymnasieutbildningen, där Mjölby kan stoltsera med en av Sveriges allra mest framgångsrika restaurangutbildningar. Den 26 oktober är det potatisens dag. Den veckan uppmärksammar Mjölby kommuns måltidsservice mat som producerats nära. 

Schyst fisk

Är den fisk du handlar märkt med MSC betyder det att den vildfångade fisken kommer från livskraftiga bestånd och fångats med minimal inverkan på havsmiljön. Om vi fiskar ut en viss art så kan hela ekosystemet kollapsa och även andra fiskarter kan försvinna. Vid odling av fisk och skaldjur finns andra miljöproblem, framför allt det fiske som sker för att få fram mat till de odlade arterna. Titta efter fisk med märkningen ASC för att köpa hållbart odlad fisk.

Betala vad det kostar

Varor som kaffe, te, bananer och kakao är varor som har producerats på andra sidan jordklotet. Ofta har de producerats på sätt som är dåligt för arbetarna och för miljön. När det gäller importerade varor är det därför extra viktigt att hålla utkik efter miljömärken och särskilt Fairtrade-märket.  Det visar att varan har producerats under bra arbetsförhållanden med bra löner, rätt att engagera sig fackligt och utan barnarbete.