Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En kvinna arbetar förnöjt i sin trädgård

BYGGA, BO & MILJÖ

Energitips för fastighetsägare

För fastighetsägare och föreningar finns det ett flertal åtgärder man kan göra för att sänka sin energiförbrukning. Det mest väsentliga dock är att man har en dialog med hyresgästen och uppmärksammar problemen tidigt.

Duschmunstycke.

Som ägare av en fastighet eller som bostadsrättsförening finns det stora möjligheter att påverka fastighetens energianvändning, både när det gäller renovering, investeringar och drift. 

För fastighetsägare är kommunikationen med hyresgästerna ett utmärkt redskap för att utveckla sitt energiarbete. Både för att överföra kunskap till hyresgästerna och driftorganisationen och för att åstadkomma besparingar. Med en aktiv dialog kan fel och brister i fastighetens installationer upptäckas på ett tidigt stadium och det går att med gemensamma krafter sänka energianvändningen.

Har du svårt att veta vad man kan göra? Här kommer några tips att börja med för att sänka energianvändningen:

  • Installera snålspolande kranar och  duschmunstycken.
  • Se över radiatorventilerna och termostaterna.
  • Installera skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, och rörelsesensor som tänds när någon är i närheten.
  • Täta till dragiga fönster och dörrar.
  • Isolera huset bättre, till exempel vinden som är den mest kostnadseffektiva delen i ett hus att tilläggsisolera. Omkring 15 procent av värmen försvinner ut genom taket. 

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer och få fler tips om hur du kan sänka din energianvädning. Vill du ha en personlig service är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Energimyndigheten om energieffektiviseringarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta rådgivningen

Energi- och klimatrådgivare

ann-christin.nilsson-cedermo@mjolby.se

Telefon: 0142-857 58 eller 0706- 09 07 00