Till innehållet
En kvinna arbetar förnöjt i sin trädgård

BYGGA, BO & MILJÖ

Matavfall från verksamheter

Från och med 2019 kan verksamheter lämna sitt matavfall i Gröna påsen, men det finns vissa krav som måste uppfyllas för att matavfallet ska hamna rätt i sorteringen. För att börja sortera ut matavfallet, behöver du som är representant för en verksamhet, kontakta kundservice, så att vi kan kontrollera om just din verkamhet hanterar avfallet så att matavfallet kan sorteras ut.

Krav för att matavfallsinsamlingen ska fungera

För att en verksamhet ska kunna använda Gröna påsen ställs följande krav:

  • Inga lösa sopor i kärlet, detta stör sorteringen.
  • Säckar och påsar ska vara väl förslutna med dubbelknut eller stripes.
  • Säckar får rymma max 125 liter, annars kan de fastna.
  • Max 15 kilogram matavfall i varje påse.

Gröna påsar för verksamheter

Verksamheter kan använda följande storlekar på Gröna påsen:

  • 6 liter, vilket är samma påsen som används hos hushåll. Denna påse är den som är bäst att använda i de flesta fikarum.

  • 20 liter, vilket är lite mindre än plastkassar från mataffärer, denna påse lämpar sig för kök, resturanger och fikarum med mycket kaffesump.

  • 60 liter, vilket är dubbelt så stort som plastkassar från mataffärer, denna påse lämpar sig för kök och resturanger, men de får max fyllas med 15 kilogram.

Vi leverar fritt ett årsbehov med gröna påsar till varje verksamhet, efter beställning här på hemsidan.

Det går även bra att hämta nya påsar på Hulje återvinningscentral.

Beställ gröna påsen till verksamheter.